L: Pappamånader för alla – inte bara välutbildade

Vi vill se öronmärkta månader i föräldraförsäkringen även på grundnivå. Det är dags att vi gör pappamånaderna lika för alla oavsett om man är nyanländ, studerar eller är egenföretagare, skriver Malin Danielsson och Cecilia Elving (L).

Sverige har en generös föräldraförsäkring vilket är fantastiskt och internationellt sett ganska unikt. I Sverige blir det dessutom alltmer vanligt att pappor är hemma och delar på ansvaret för barnen. Vi ser stora progressiva företag, som Volvo, uppmuntra till jämställt föräldraskap genom att erbjuda sina anställda 24 veckors föräldraledighet världen över.

De tre öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen (ofta kallade pappamånaderna), som Liberalerna har drivit igenom, är en av Sveriges viktigaste jämställdhetsreformer någonsin. Tack vare dem så tar allt fler män chansen att vara hemma med sina barn deras första tid i livet. Efter införandet av den tredje pappamånaden har 40 procent av papporna tagit ut minst 90 dagar när barnet fyllt två år. Framför allt är det bland pappor med medelhög utbildning som uttaget ökar.

”Hålls kvar i ojämställda strukturer”

Det finns dock ett stort problem med pappamånaderna: de gäller inte för alla. Om du nyligen kommit till Sverige eller till exempel skaffar barn medan du studerar gäller inte reglerna om pappamånaderna eftersom du har föräldrapenning på grundnivå. De öronmärkta månaderna finns i nuläget bara för dem som har rätt till föräldrapenning baserad på sjukpenningsgrundad inkomst (SGI). Den som arbetar styrs mot jämställda val men den som inte arbetar och bara har rätt till grundersättningen hålls kvar i ojämställda strukturer. Så här kan vi inte ha det.

Liberalerna vill se öronmärka månader i föräldraförsäkringen också på grundnivå. Svensk jämställdhet måste gälla för alla och alla barn har rätt till båda sina föräldrar.

Påverkar inkomst och pension

Att kvinnor tar ett större ansvar för barnen och därmed mer föräldraledighet är en viktig förklaring till att det i huvudsak är kvinnor som drabbas av en tillvaro som fattigpensionär. Inte minst drabbas nyanlända kvinnor där flera studier visar att deras möjlighet att integreras i samhället och få ett jobb försämras av en ojämställd fördelning av föräldraledigheten. Men kvinnor i stort drabbas också av ett ojämställt system. Kvinnor har i genomsnitt en pension motsvarande 67 procent av männens och kvinnors livsinkomst är i snitt 3 miljoner lägre än männens. Det är uppenbart att det är dags att våga förändra systemen och fatta beslut om att pappamånaderna ska gälla för alla.

Vågar M och C?

2019 röstade en majoritet i riksdagen ned ett förslag om att reservera 90 dagar med föräldrapenningen på grundnivå så att de inte kan överlåtas mellan föräldrarna. Moderaterna som säger sig förespråka arbetslinjen och integration röstade mot förslaget. Det gjorde även Centerpartiet trots att de gärna profilerar sig som en progressiv kraft för jämställdhet. De motsatte sig ett förslag som vi vet kommer att stärka nyanlända kvinnors möjligheter till jobb och integration och som ökar jämställdheten i samhället i stort.

Inom kort kommer riksdagen behöva ta ställning till implementeringen av EU:s balansdirektiv. Där föreslås att 60 dagar av föräldrapenningen även på grundnivå öronmärks för respektive förälder. Det är ett steg i rätt riktning även om det inte är hela vägen. Nu återstår att se om Moderaterna och Centerpartiet vågar gå från retorik till handling denna gång och rösta för ett förslag som stödjer arbetslinjen, som ökar den ekonomiska jämställdheten och som leder till snabbare integration och etablering på arbetsmarknaden för nyanlända kvinnor. Eller om de återigen kommer att svika Sveriges kvinnor.

För oss Liberaler är det självklart att ställa oss bakom förslaget. Det är dags att vi gör pappamånaderna lika för alla oavsett om man är nyanländ, studerar eller är egenföretagare. Svensk jämställdhet måste gälla alla lika.

Forrige artikel Eriksson (S) replikerar: Vänsterpartiets förslag är livsfarligt Eriksson (S) replikerar: Vänsterpartiets förslag är livsfarligt Næste artikel Avgörande att politikerna får med alla perspektiv i skogsfrågan Avgörande att politikerna får med alla perspektiv i skogsfrågan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.