Eriksson (S) replikerar: Vänsterpartiets förslag är livsfarligt

Att som Vänsterpartiet driva att patenträttigheterna och andra immaterialrätter ska pausas är ren populism. Att sätta patenträtten ur spel skulle få oöverblickbara konsekvenser för viljan och förmågan att satsa på framtida vaccin, skriver Åsa Eriksson (S) i en replik.

Det är en historisk bedrift att det redan ett år efter att covid-19 klassades som en pandemi fanns vaccin mot densamma. Det är givetvis ett resultat av framgångsrik forskning, globala samarbeten, stora investeringar från det privata och det offentliga men också ett resultat av det internationella patentsystemet: den som satsar på att ta fram innovationer vet att resultatet kan skyddas och att det finns förutsättningar att få tillbaka satsade medel.

Utan patentsystemet skulle få vara intresserade av att gå in med stora summor i projekt vars slutresultat är högst osäkert. Utan patentsystemet skulle världen ha gått miste om mängder av livsviktig utveckling. Jag delar till fullo Lorena Delgado Varas och Yasmine Posios (V) önskan om att hela världen ska vaccineras, att produktionstakten behöver öka och att vi i de rika länderna måste bidra med doser så att även människor i fattigare länder får tillgång till vaccin. Så långt är vi helt överens. Sverige är ett av de länder som bidrar med flest doser per capita till utvecklingsländer i Covax-programmet och det är jag stolt över.

Patenträttigheterna är inte problemet

Men att som Vänsterpartiet driva att patenträttigheterna och andra immaterialrätter ska pausas är ren populism och riskerar att slå sönder förtroendet för patentsystemet. Om det vore så att patenträttigheter var det som stod i vägen för att mer vaccin produceras så finns det system för hur världshandelsorganisationen WTO kan göra tillfälliga undantag i patenträtten. Det internationella TRIPS-avtalet (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) innehåller nämligen ett system för tvångslicenser som möjliggör att patent kan nyttjas exempelvis i ett nödläge. Hittills har det i princip inte tillämpats under bekämpningen av covid-19, av den enkla anledningen att det inte är patenträttigheterna som är problemet.

Var menar Vänsterpartiet, att det finns produktionskapacitet som inte används? Var menar Vänsterpartiet, att det finns kompetens för den oerhört avancerade produktionen som inte redan sliter med att få fram så många doser som det bara går? Hittills har ingen lyckats hitta ett sådant exempel. Läkemedelsföretaget Moderna har på eget bevåg släppt patenträttigheterna till det vaccin som de utvecklat men det gör inte att fler länder har förmågan att klara själva produktionen. Tvärtom används precis alla tillgängliga anläggningar som har kunskap och förutsättningar nog för att klara den väldigt avancerade produktionen av de nya vaccinen och de byggs ut när så är möjligt.

V:s förslag är livsfarligt

Att sätta patenträtten ur spel skulle få oöverblickbara konsekvenser för viljan och förmågan att satsa på utveckling, innovationer och framtida vaccin. Hade världen gjort som Vänsterpartiet nu föreslår för några år sedan, och ändrat i gällande spelregler, hade sannolikt många investerare dragit öronen åt sig och satsat sina pengar på annat än forskning och innovation. Då hade vi troligen inte haft några covid-vacciner vid det här laget. Vänsterpartiets förslag är därför livsfarligt.

Långsiktiga spelregler som alla kan lita på gäller över tid bidrar till att fler är villiga att satsa pengar på forskning och utveckling. Att upprätthålla patentsystemet är därför av största vikt för världens hälsa och utveckling.

Forrige artikel Sveriges slaktmetoder får underkänt – förändring måste till Sveriges slaktmetoder får underkänt – förändring måste till Næste artikel L: Pappamånader för alla – inte bara välutbildade L: Pappamånader för alla – inte bara välutbildade
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.