Långt till statlig ursäkt för övergrepp mot personer med funktionsnedsättning

Funktionsrättsförbund vill ha en officiell ursäkt från staten för de övergrepp och den vanvård som människor med funktionsnedsättning har utsatts för historiskt. Men regeringen stänger den dörren ”för att då kommer andra grupper också vilja ha en ursäkt”.

Nu läggs ett utskottsinitiativ av Miljöpartiet i socialutskottet om att tillsätta en sanningskommission. Den ska utreda den förda politiken mot personer med funktionsnedsättning. Bland annat att människorna placerats på institution, tvångssteriliserats och omyndigförklarats.

Att se över detta får stöd av Liberalernas talesperson Bengt Eliasson.

– Vi kommer sannolikt stödja det om det är bra formulerat. Vi tycker att vi behöver reda ut tidigare händelser. Särskilt den institutionella delen, för att dokumentera vad som har skett och lära av historien, säger han till Altinget.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR (Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet), är positiv till politikernas initiativ.

– Vi har inte ställt krav på att det ska vara en sanningskommission, utan vi vill ha en ursäkt. Sen får riksdagen ta ställning om vad som är den bästa vägen framåt till den ursäkten. Men vi stödjer att det skulle gå den vägen, säger hon till Altinget.

Officiell ursäkt

Förbundet själva arbetar för att få en officiell ursäkt från staten för övergrepp och vanvård av människor med funktionsnedsättning.

Förbundet skickade i slutet av 2020 brev till dåvarande statsminister Stefan Löfven. Det delegerades till socialdepartementet och statssekreteraren Tobias Lundin Gerdås. När pandemin lättade kunde DHR möta statssekreteraren.

Men väl där stängde regeringen dörren för en eventuell officiell ursäkt. Lundin Gerdås förklarade att det är svårt att få till att en grupp människor ska få en ursäkt.

– Hans ingång, som jag förstod det, var att det inte var aktuellt för vår grupp för att då kommer andra grupper också vilja ha en ursäkt. Det är ett väldigt tråkigt sätt att behandla saken, säger Åsa Strahlemo.

Vilka ska omfattas av en officiell ursäkt, enligt er?

– Det är mer än bara en ursäkt till de som suttit på Vipeholm. Om man inte kan erkänna och be om ursäkt för det, hur ska man då kunna se sin del i det och kunna förhindra att det inte händer igen, svarar Strahlemo.

– Vi menar att alla människor som blivit placerade på institution för sin funktionsnedsättning ska få en ursäkt. Sen är Vipeholmsanstalten det gräsligaste exemplet, men det är inte det enda. Det händer i dag att människor blir instängda på LSS-boenden och dör, det är ekon från förr.

”Säger nej till allt”

Strahlemo förklarar att det finns fler människor, även de utan funktionsnedsättning, som vill ha en ursäkt.

– Det handlar även om personal som for väldigt illa på institutionerna. Men också anhöriga som bär på en sorg.

Liberalerna stöttar DHR i frågan om en officiell ursäkt från staten, men Eliasson har börjat ledsna.

– Regeringen säger nej till allt när det gäller funktionshinderspolitiken. Det känns mycket tråkigt. Det är så många delar och jag är lite trött på deras nejsägande i dagsläget. De kommer inte heller med konstruktiva motförslag.

Forrige artikel Partibytare satsar mot riksdagen Partibytare satsar mot riksdagen Næste artikel Överblick: Gruvbolaget kan dra sig ur Kallak och Zelenskyj talar i riksdagen Överblick: Gruvbolaget kan dra sig ur Kallak och Zelenskyj talar i riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.