Överblick: Gruvbolaget kan dra sig ur Kallak och Zelenskyj talar i riksdagen

Ukrainas president kommer tala i riksdagen. Det råder förvirring hos WHO om Anders Tegnells nya toppjobb. Gruvbolaget kan dra sig ur Kallak på grund av nya villkor. Ex-partiledare nomineras till ordförandepost. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer imorgon att tala i riksdagen via länk, något TV4 var först med att berätta. Hans tal kommer sändas för riksdagsledamöterna i kammaren under en särskild sammankomst, skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

Bolaget kan dra sig ur Kallak

Regeringen ställer upp ett antal villkor med godkännandet av nya gruvan i Kallak som gruvföretaget måste följa. Men Olof Martinsson, teknologie doktor i malmgeologi vid Luleås tekniska universitet (LTU), tror att villkoren kan göra att gruvbolaget nu drar sig ur.

Han pekar på att det krävs en rejäl investering av finansiärer för att bekosta villkoren och sedan också få ett miljötillstånd. Utöver det ska gruvan också byggas.

”Själv är jag tveksam till att man kommer fram till att det är ett lönsamt projekt, så sannolikheten för att det blir en producerande gruva av Kallak är nog inte så stor. Dessutom så krävs det ju även ett miljötillstånd vilket troligen kan bli tufft att få beviljat, säger Martinsson till DI.

Förvirring om Tegnells tjänst

Tidigare meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) att statsepidemiolog Anders Tegnell fått ett toppjobb i en expertgrupp hos Världshälsoorganisationen WHO. Men organisationen är förvånade över FHM:s uttalande, då det är oklart vilken expertgrupp det handlar om och det finns ännu inget kontrakt med Tegnell.

– Vi har fått ett erbjudande från Sverige som fortfarande är under diskussion, säger taleskvinnan Fadela Chaib vid WHO, till Svd.

Ex-partiledare nomineras

Regeringen nominerar Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra till styrelseordförande för det statliga bolaget Swedish space corporation, också kallat Svenska rymdaktiebolaget. Hon är sedan tidigare ledamot i styrelsen. Tillsättandet av posten sker vid årsstämman i slutet av april, skriver TT/Omni.

Flyktingmottagandet

I eftermiddag kommer skolminister Lina Axelsson Kihlblom, integrations- och migrationsminister Anders Ygeman samt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik hålla en pressträff. Det gäller åtgärder på skolans område med anledning av flyktingmottagande från Ukraina.

Forrige artikel Långt till statlig ursäkt för övergrepp mot personer med funktionsnedsättning Långt till statlig ursäkt för övergrepp mot personer med funktionsnedsättning Næste artikel MSB håller pressträff om säkerhetsläget MSB håller pressträff om säkerhetsläget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.