Lärare stoppade skolattack – nomineras till pris

En elev och en lärare skadades under en knivattack på en gymnasieskola i Kristianstad. Läraren Christian van Gils lyckades stänga in gärningsmannen – en insats som kan ha räddat liv. För hans agerande belönas Van Gils nu med en nominering till Efterlysts civilkuragepris.

Det var innan den första lektionen efter jullovet som en 16-årig elev på skolan gick till attack på NTI-gymnasiet i Kristianstad.

Kniv i låret

Läraren Christian Van Gils stod och småpratade med eleverna när 16-åringen plötsligt sprang fram.

– Plötsligt kom killen rusande fram i klassrummet och innan jag visste ordet av satt det en kniv i mitt lår, säger Van Gils, som dessutom tilldelades ett hugg i armen, till Efterlyst enligt Skolvärlden.

Han lyckades stänga in gärningsmannen i klassrummet trots att dörren inte gick att låsa, vilket ledde till att polisen kunde gripa eleven en stund senare.

Kan vinna sexsiffrigt

Christian Van Gils är nu nominerad till Civilkuragepriset, som är ett samarbete mellan Efterlyst och stiftelsen Tryggare Sverige. Vinnaren belönas med 100 000 kronor och koras i programmets säsongsfinal den 3 juni.

Forrige artikel Lundaprofessor får toppjobb i nytt EU-råd – ska vägleda klimatarbetet Næste artikel Statens försvarshistoriska museer får ny chef och överintendent
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.