Lena Eks förslag slår an brett

Lena Eks långa lista med förslag om hur svensk bioekonomi ska bli stor och stark har landat på landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) bord. Från miljö- och jordbruksutskottet hörs beröm från såväl majoriteten som oppositionen, men idén om ekonomiskt stöd till biodrivmedel lär bli liggande.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har tagit emot bioekonomiutredaren Lena Eks slutbetänkande, en utredning som tillsattes av Kullgrens företrädare Anna-Caren Sätherberg (S). Den tidigare S-landsbygdsministern Sätherberg, numera klimat- och miljöpolitisk talesperson, kallar utredning för sin bebis.

– Det är roligt att besluta om något som man får följa från ax till limpa, säger Anna-Caren Sätherberg efter att Lena Ek i förra veckan presenterade utredningens förslag för riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Sätherberg säger att det finns gott om förslag i utredningen som är väldigt bra och som bör tas vidare av regeringen. Hon är också övertygad om att förslaget om att regeringen ska ta fram en ny bioekonomistrategi varje mandatperiod – som förankras i riksdagen och återrapporteras i budgetpropositionen – är ett klokt sätt att arbeta.

Förslaget som ligger still

Det Sätherberg beklagar är att Lena Eks delbetänkande som lämnades tidigare i år, med ett huvudförslag om att främja svensk produktion av biodrivmedel med hjälp av ett statligt stöd, fortsatt samlar damm på Kullgrens kontor. 

– Jag är besviken på att regeringen inte ens har skickat ut delbetänkande på remiss, säger Sätherberg och lägger till att Socialdemokraternas förslag ”Sverigebränslet” ligger i linje med Eks förslag.

– Det är också en viktig del i att öka den svenska beredskapen, att använda svenska skogsrester till att tillverka drivmedel, säger hon.

Men statliga stödköp, eller intäktsgarantier, för produktion av biodrivmedel är inget som väcker entusiasm i alla läger. Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, ser flera problem med ett sådant stöd, bland annat för att han anser att det skulle riskera stöta på patrull i kontakt med EU-regelverket.

– Vi är absolut i grunden för att använda svenska biomassa. Det är upphandlingsinstrumentet i delbetänkandet som vi ser med viss skepsis på, säger han till Altinget.

SD: Bästa sättet att bedriva politik?

Även om han inte tror på huvudförslaget i det tidigare delbetänkandet, så säger han att det slutbetänkande som Lena Ek har lämnat över till regeringen är väl genomarbetat.

– Det är en omfattande utredning med många bra beståndsdelar som jag definitivt tror man kan göra politik av, säger han.

Utredningens förslag om att regeringen ska ta fram en bioekonomisk handlingsplan, en bioekonomistrategi, vart fjärde år är tycker han är att eventuellt gå något steg för långt.

– En bioekonomistrategi kan vara bra att ha, men jag vet inte om det är klokt att låsa upp sig på att det ska göras en vart fjärde år. Plötsligt ska man göra en strategi på alla områden varje mandatperiod, det är osäkert om det är bästa sättet att bedriva politik på, säger Martin Kinnunen.

Även KD:s bebis

Men det är inte bara Anna-Caren Sätherberg som ser Lena Eks slutbetänkande som sin bebis, även Kjell-Arne Ottosson ser att han har varit med från och med startskottet i en bärande del.

– Det första tillkännagivandet jag var med och beslutade om i riksdagen var det om en bioekonomistrategi, säger han till Altinget om tillkännagivandet som röstades fram av KD, SD, M och C år 2018.

Kjell-Arne Ottosson vill inte gå in på några detaljer kring utredningen, utan nöjer sig med en övergripande positiv kommentar om den tidigare miljöministern och EU-parlamentarikern Lena Eks arbete:

– Avstampet är bra, det finns många bra saker, säger Ottosson.

Beslutskedja: En nationell bioekonomistrategi – ett verktyg för den gröna industriella omställningen, Dir. 2022:77

23/6
2022
10/8
2022
5/10
2022
24/1
2023
16/3
2023
29/3
2023
29/3
2023
30/3
2023
16/5
2023
18/8
2023
30/11
2023
30/11
2023
1/12
2023
12/12
2023
9/1
2024
30/8
2024
3/9
2024

Forrige artikel EU klart med avtal om världens första regelverk för AI EU klart med avtal om världens första regelverk för AI Næste artikel Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.