Liberalerna går mot slopad hyressättningsavgift

Om Luf och partistyrelsen får som de vill kommer Liberalerna efter helgen, precis som Moderaterna, driva frågan att avskaffa hyressättningsavgiften. ”Detta är nästa steg för att se till att bostadsmarknaden är en marknad på riktigt”, säger Martin Norrby, LUF Stockholm.

När Liberalerna i helgen samlas till landsdagar i Linköping är frågan om den avgift som Hyresgästföreningen tar ut för att förhandla hyror en av punkterna på agendan.

I en motion som partistyrelsen ställt sig bakom föreslås att hyressättningsavgiften avskaffas. 

Avgiften ligger på 12 kronor i månaden per lägenhet och är obligatorisk för de hyror som förhandlas kollektivt. Det tycker Martin Norrby, distriktsordförande för LUF Stockholm som har lagt motionen, är problematiskt.

– Även om 144 kronor per år kanske är försumbart för de som har förhandlade hyror så är det ändå en form av kollektivanslutning, precis som man tidigare hade till Socialdemokraterna när man gick med i facket, så jag tänker att detta är nästa steg för att se till att bostadsmarknaden blir en marknad på riktigt, säger han till Altinget.

”Oproportionerlig”

Martin Norrby tycker också att avgiften är skevt utformad och att den inte är i proportion till det arbete som läggs ner.

– Alla hyresgäster betalar ju denna avgift oavsett om det sker en förhandling eller inte. De flesta hyrorna förhandlas ju inte i långa förhandlingar som man borde få en stor ersättning för.

Men kan det inte vara bra med en konsumentorganisation som kan förhandla och föra hyresgästernas talan?

– Ja, det kan det förvisso vara. Men då ska det finnas någon slags konkurrens och att andra hyresgästföreningar också ska få komma in och att man kanske har en frivillig hyressättningsavgift. Men med dagens system tillåts ju inte det heller utan det är bara Hyresgästföreningen som får det.

Moderaterna har sedan tidigare ett stämmobeslut på att driva frågan om att avskaffa hyressättningsavgiften. Martin Norrby tror att förslaget nu har en god chans att även bli en del av Liberalernas politik. 

– Så som jag förstått det är det stor enighet i partistyrelsen, säger han.

Av de övriga partierna i regeringssamarbetet står Sverigedemokraterna utan något konkret förslag i frågan. Men i ett sms till Altinget skriver partiets bostadspolitiska talesperson, Mikael Eskilandersson, att Sverigedemokraterna inte motsätter sig förändringar i hyressättningssystemet, även om de i dagsläget inte driver frågan. Kristdemokraterna har inte återkommit med svar på hur de ställer sig. 

{{toplink}}

Forrige artikel Lars Danielsson: Vi måste diskutera Sveriges roll i ett utvidgat EU Lars Danielsson: Vi måste diskutera Sveriges roll i ett utvidgat EU Næste artikel V vill se extra ändringsbudget för regionerna V vill se extra ändringsbudget för regionerna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.