Lif: Regeringen måste bestämma sig om life science-kontoret

Regeringen måste ge besked om vad som ska hända med life science-kontoret. ”Samordningen som kontoret har stått för är väldigt viktig”, säger Frida Lundmark, sakkunnig inom life science hos Lif.

Den tidigare samordnaren för life science, Jenni Nordborg, har gått över till branschorganisationen Lif, för att arbeta med internationella frågor. Regeringen har inte presenterat någon efterträdare och det är också oklart vad som händer med det kontor som är knutet till klimat- och näringslivsdepartementet. Life science-frågorna är också kopplade till både utbildningsdepartementet och socialdepartementet och samspelet mellan departementen är viktigt för de frågor som läkemedelsföretagen arbetar med.

Enligt Frida Lundmark riskerar osäkerheten att skada Sveriges ställning i konkurrensen om internationella investeringar, eftersom den naturliga samtalspartnern för hela branschen saknas.

– Vi ser det som ytterst angeläget att man permanentar kontoret och att det finns en samordnare. Kontoret har varit knutpunkten för den samlade bilden mellan departementen.

Utredning snart klar

Ett exempel är kliniska prövningar, som kopplas både till vård, forskning och näringslivsfrågor. Den 15 mars ska utredningen om hur Sverige ska kunna få fler företagsinitierade kliniska prövningar publiceras i departementsserien.

– Om man tappar samordningen hos kontoret så är risken att man går tillbaka till att departementen arbetar i stuprör. Det vore olyckligt, säger Frida Lundmark. 

Regeringens Life Science-strategi presenterades gemensamt av tre ministrar i december 2019. Den innehåller åtta prioriterade områden och 30 olika målsättningar.

– Den omfattar hela Life Science-området. Det har varit värdefullt som ramverk för sektorn, men det har hänt mycket under de här åren, säger Frida Lundmark, som vill se en uppdaterad strategi med utpekade områden som är viktiga för Sverige.

– Man är tydlig både från politik och tjänstemannahåll att life science är en viktig exportsektor och de signalerna är värdefulla. De vi inte har fått är besked om utformning och mandat för ett life science-kontor. Vi vill ha ett uttalat besked.

Var tror Lif att frågan sitter fast?

– Det kan vara så enkelt att det har varit en intensiv period på näringsdepartement och att man har behövt hantera frågor som en energikris. Vi hoppas att nu när man varit på plats ett antal månader att man är beredd att ta tag i frågan. Det får inte gå för lång tid.

Alltinget har trots flera försök inte heller kunnat få något besked från berörda departement.

 

Forrige artikel Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar Naturvårdsverket varnar för ytterligare nedskärningar Næste artikel Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.