Ljusning för bostadsbyggandet: ”Vi har nått botten”

Boverkets byggprognos för maj visar på fortsatt lågt byggande under 2024. Men nästa år väntas en vändning. ”Med en sänkning av styrräntan, förväntningar om ökad köpkraft och en lägre grad av osäkerhet i ekonomin som helhet, så talar mycket för att vi nu nått botten för bostadsbyggandet”, säger Oskar Gramstad, nationalekonom på Boverket. 

Enligt Boverkets bedömning kommer 27 000 bostäder att påbörjas i år, 25 000 genom nybyggnation och 2 000 genom ombyggnation. Det är en minskning med 16 procent jämfört med förra året. Till 2025 spår myndigheten dock att byggandet börjar vända upp igen. 

– Med en sänkning av styrräntan, förväntningar om ökad köpkraft och en lägre grad av osäkerhet i ekonomin som helhet, så talar mycket för att vi nu nått botten för bostadsbyggandet. Men det är ett fortsatt ansträngt läge och en del faktorer som behöver redas ut innan bostadsbyggandet ska komma i gång igen, säger Oskar Gramstad, nationalekonom på Boverket enligt ett pressmeddelande. 

Enligt prognosen kommer det att påbörjas omkring 32 000 bostäder nästa år och bedömningen är att det är småhus och hyresrätter som kommer att bidra till vändningen. Bland annat eftersom det råder stor efterfrågan på specialbostäder för äldre. 

Samtidigt bedömer Boverket att behovet av bostäder är betydligt större, omkring 67 300 per år fram till 2030. 

– Det är positivt att vi ser tecken på en vändning för bostadsbyggandet. Men det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande är långt ifrån de nivåer som vi sett behövs, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket. 

{{toplink}}

Forrige artikel Malin Björk (V): ”Man kan få igenom saker i parlamentet om man jobbar hårt” Malin Björk (V): ”Man kan få igenom saker i parlamentet om man jobbar hårt” Næste artikel Önskelistan till ministern: Titta på Storbritannien Önskelistan till ministern: Titta på Storbritannien
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.