Lövin om anklagelserna mot MP: Komplett nonsens

Klimatpolitiken förstärkte ojämlikheten när S – och MP – styrde landet, enligt en rapport från Socialdemokraterna. ”Vi har inte fört en politik som hjälpt vanligt folk att ställa om”, säger Anna-Caren Sätherberg (S). Tidigare MP-miljöministern Isabella Lövin ifrågasätter slutsatserna från S.

Socialdemokraternas klimatpolitik i regeringsställning var en politik med övervikt på morötter till de rika och piskor till andra. Den slutsatsen drar partiet i en rapport som presenterades på måndagen.

– Vi har inte fört en politik som hjälpt folk att ställa om, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Enligt rapporten så har klimatpolitiken för hushållen varit för svag och för ojämlik. Vanligt folk har inte kunnat ta del av reformer som stöd till elbilar, solpaneler eller energieffektivisering av hus.

”Högerpopulistiska krafter har utnyttjat detta för att elda på ett utbrett missnöje på landsbygden med att service försvinner och att den höga kommunalskatten inte räcker till en fullgod välfärd. Missnöjet har i många fall kanaliserats till en kritik mot bränslepriser när det egentligen är mycket bredare.” skriver S i den 14-sidiga rapporten.

Tidigare koalitionspartnern Miljöpartiet nämns inte i rapporten, men i en intervju med Aftonbladet är Anna-Caren Sätherberg tydligt med att ansvaret för den alltför ojämlika klimatpolitiken även vilar på MP:s axlar.

– Vi har ett ansvar. Och definitivt har Miljöpartiet ett ansvar, som förde fram reformerna och hade ministerposten i sju av de åtta åren, säger Sätherberg till Aftonbladet.

Isabella Lövin håller inte med

Det här får Isabella Lövin, tidigare MP-språkrör och minister i S-MP-regeringen, att reagera.

– Det är komplett nonsens att påstå att Miljöpartiet har bidragit till en klimatpolitik som gjort Sverige mer orättvist, som dragit isär Sverige, säger hon till Altinget, och tillägger:

– Däremot kan man konstatera att Socialdemokraterna varit med och genomfört politik som definitivt ökat orättvisorna, tagit bort värnskatten och höjt Rut-avdraget till exempel.

Lövin påpekar att stödet till elbilar var en del av bonus-malus-systemet, det vill säga att reformen också innehöll en höjd skatt för bilägare som köpte bilar med de högsta utsläppen. Att bonusen går till dem med god ekonomi är svårt att komma runt om man vill få fart på ett teknikskifte, enligt Lövin.

– De som köper nya bilar är de som har det gott ställt, säger hon.

Men skulle klimatpolitiken under MP-S-regeringen kunna ha varit rättvisare?

– Absolut. MP har hundratals sådana förslag, vi har en helhetspolitik. Men S valde att lägga reformutrymme på att ta bort värnskatten, de satsade hellre på andra saker än att lägga mer på kollektivtrafiken och tågtrafiken.

S om reseavdraget

I intervjun med Aftonbladet lyfter Sätherberg att S delvis ändrade sin klimatpolitik när MP klev av regeringen och tar ett reformerat färdmedelsneutralt reseavdrag som exempel. Lövin reagerar på S historieskrivning.

– Det är vi som har drivit den frågan i många år, det är inte Socialdemokraterna. Vi har påpekat i åratal att det gamla systemet, som vi har kvar i dag, framför allt gynnar bilister i storstäderna, säger hon.

I sin rapport skriver Socialdemokraterna att klimatpolitiken för industrins omställning har varit ambitiös, men alltså att den för hushållen har varit för svag. Isabella Lövin tycker att Socialdemokraterna missar industripolitikens betydelse för välfärden, investeringar och framtidstron, inte minst då den gröna industriomställningen till stor del sker utanför storstäderna.

– Det är anmärkningsvärt att man pratar så här ensidigt om klimatomställningen, men inte nämner den stora gröna industriomställningen, säger Isabella Lövin.

Forrige artikel Testet: Slopa riktade statsbidrag i 14 kommuner Testet: Slopa riktade statsbidrag i 14 kommuner Næste artikel Vattenkraftens paus förlängs – myndigheter fick drygt dygn att tycka till Vattenkraftens paus förlängs – myndigheter fick drygt dygn att tycka till
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.