Vattenkraftens paus förlängs – myndigheter fick drygt dygn att tycka till

Tidöpartierna är överens om att förlänga pausen för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd med två månader för att få klart ändringar i regelverket. Myndigheterna fick ett minimalt underlag och knappt 28 timmar på sig att tycka till om förlängningen.

Den ett år långa pausen av omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd kommer att förlängas med ytterligare två månader, enligt en överenskommelse mellan Tidöpartierna som TT var först med att rapportera om. Pausen upphör därmed den 1 april, i stället för den 1 februari.

Myndigheterna fick kännedom om planerna vid lunchtid på torsdagen genom en inbjudan till ett remissmöte morgonen därpå. Remisstiden var kort, eventuella skriftliga synpunkter skulle vara inne knappt 28 timmar senare, enligt utskicket från klimat- och näringslivsdepartementet.

Tunt underlag

Underlaget från departementet innehåller inget annat än det nya framflyttade datumet för de berörda prövningsgrupperna. Energimyndigheten reagerar på frånvaron av underlag.

”Energimyndigheten saknar beskrivning av syftet med förordningsändringen. Utan ett syfte är det svårt att bedöma effekten av förändringen.” skriver myndigheten i sitt yttrande och påpekar vikten av tydlighet och god framförhållning.

Energimyndigheten varnar också för att en förlängning av pausen riskerar att skapa osäkerhet och mer arbete för de berörda verksamhetsutövarna som planerat att lämna in sin ansökan senast den 1 februari.

Branschen: Vi kan bara spekulera

Johan Bladh är ansvarig för vattenkraft på branschorganisationen Energiföretagen. Han säger att det i nuläget är svårt ha en uppfattning om Tidöpartiernas överenskommelse att förlänga pausen. 

– Vi har ingen annan information än det vi har kunna läsa i media. Vi kan bara spekulera över skälen till att pausen förlängs, men tidsplanen med ett års paus var utmanande från början, säger han och fortsätter:

– Det enda vi kan säga i nuläget är att det är bra att man inte stressar fram något som inte är helt färdigt. Det är bra att de tar sig den tid de behöver.

Än så länge har inget förslag till ändringar i regelverket skickats ut på remiss. Räcker det med en förlängning med två månader?

– Det går inte att säga något om. Det beror på hur långt framme man är i arbetet. Kanske är man ganska nära, även om vi inte vet vad det är, säger Johan Bladh.

Här vill myndigheter ha längre paus

Svenska kraftnät har i sitt yttrande inga synpunkter på att pausen förlängs med två månader eller på departementets hantering av ärendet. Både Svenska kraftnät och Energimyndigheten lyfter däremot att prövningsgrupperna Gullspång och Ljungan kan behöva en ytterligare förlängning av pausen, då det finns frågetecken kring dessa vattendrag som är kopplade till kraftverkens betydelse för elsystemet.

”För prövningsgrupperna med Gullspångälven och Ljungan finns det osäkerhet kring vilka konsekvenser miljöanpassningen kan leda till för elsystemet.” skriver Energimyndigheten.

Länsrådet: Ni kan ringa på helgen

Länsstyrelsen i Jönköping ber departementet att dels peka ut riktningen för de åtgärder som regeringen planerar, dels flagga för kommande remisser i förväg för att tjänstemännen ska ha en chans att förbereda sig. ”Jag är tillgänglig för samtal på helgerna om det skulle visa sig behövas”, skriver länsrådet Johan Löwenadler Davidsson.

Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen säger till Altinget att en förlängning av pausen var nödvändig, eftersom nödvändiga förändringar inte kommer vara på plats den 1 februari. 

”Hade varit otänktbart att låta allt fortsätta när vi konstaterat att det innebär ett hot mot energisystemet”, skriver han i ett sms till Altinget. Att vattenkraftsinnehavarna ännu inte fått något officiellt besked från regeringen, med sex veckor kvar, kallar han för ”beklagligt”.

Altinget har utan framgång försökt få svar från klimat- och näringslivsdepartementet när regeringen eventuellt planerar att skicka ut förslag på regeländringar på remiss.

{{toplink}}

Beslutskedja: Paus av omprövning för moderna miljövillkor

15/11
2022
12/12
2022
15/12
2022
31/8
2023
3/10
2023
28/11
2023
28/11
2023
19/12
2023
19/3
2024
2/4
2024
21/5
2024
24/5
2024
22/8
2024
27/8
2024
22/11
2024

Forrige artikel Lövin om anklagelserna mot MP: Komplett nonsens Lövin om anklagelserna mot MP: Komplett nonsens Næste artikel EU stoppade utsläppshandelsdeal: ”Bättre ingen, än dålig deal” EU stoppade utsläppshandelsdeal: ”Bättre ingen, än dålig deal”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.