M-parlamentarikern har fått blodad tand

Trots sena nätter vid förhandlingsbordet har hallänningen Jörgen Warborn (M) fått mersmak för EU-arbetet. Efter att ha rott hem en kompromiss om sjöfartens omställning siktar han nu på ytterligare fem år i Bryssel.

Det var först efter en paus sent på natten som det lossnade i förhandlingarna om EU:s omställningskrav av sjöfarten.

– Det var lite irritation, och man stod i olika lägen, säger EU-parlamentets ansvarige förhandlare Jörgen Warborn (M) i en intervju med Altinget.

Själv bidrog han också till viss del till den dåliga stämningen, medger han, men efter en stund för sig själv gick det bättre.

– Det blev jättebra. Jag tror att det är det viktigaste att säga. För när man sitter där på slutet så tycker man att sina åsikter är helt centrala. Men man måste ibland ta ett steg tillbaka och tänka på vad som är hela paketet. Vad vi faktiskt gör är världens mest ambitiösa plan för klimatomställning i sjöfarten.

Räcker upp handen

Jörgen Warborn har haft som främsta fokus att kostnaderna av införandet inte ska bli alltför betungande för sektorn. Det är därför en vinst för den moderata parlamentarikern att regelverket innehåller hänvisningar om att kostnadsbördan ska mötas av åtgärder för minskat tryck på annat håll.

– 2027 ska EU-kommissionen, när de gör en revision av hela lagstiftningen, titta på den totala kostnadsbördan av införandet, och därefter lägga förslag på hur kostnadsbördan ska minskas, säger han.

Men om Warborn själv är kvar i Bryssel då är inte säkert. Nästa år hålls val till EU-parlamentet och alla sittande M-parlamentariker har meddelat att de är intresserade av att fortsätta.

– Ja, vi är ju inne i en process inom Moderaterna. Och jag har räckt upp handen om att jag gärna vill fortsätta i EU-parlamentet. Den processen är i gång, och jag hoppas att den leder ut till att jag får stå på valsedeln. Sen får vi se hur väljarna ställer sig till detta, säger Warborn som suttit i parlamentet sedan 2019.

{{toplink}}

Forrige artikel Hon sa upp sig från lärarjobbet – blev EU-chef Hon sa upp sig från lärarjobbet – blev EU-chef Næste artikel Veckan i EU: Tysk EU-minister i Stockholm och konferens om socialpolitik Veckan i EU: Tysk EU-minister i Stockholm och konferens om socialpolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.