Veckan i EU: Tysk EU-minister i Stockholm och konferens om socialpolitik

Efter förra veckans hektiska vecka i Bryssel går perioden fram mot påskhelgen i ett lugnare tempo. Ordförandeskapets möten sker denna vecka främst på tjänstemannanivå. Men till Stockholm kommer Tysklands EU-minister Anna Lührmann för att träffa sin motsvarighet Jessika Roswall (M).

Måndag 3 april

I Stockholm arrangeras inom ramen för ordförandeskapet möten för finansmarknadsattachéer samt även ett möte mellan experter och tjänstemän i kommittén för social trygghet. I Malmö hålls möte mellan EU:s utrikespolitiska direktörer.

Parlamentets olika utskott skickar ut delegationer bland annat far Utskottet för utveckling (DEVE) till Kenya för att granska EU:s utvecklingsarbete på plats och hålla möten med politiker och civilsamhällesorganisationer.

En annan delegation skickas för ENVI:s räkning (Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet) till Helsingfors för ett besök på den Europeiska kemikaliemyndigheten.

Utskottet för den inre marknaden (IMCO) skickar delegater till Singapore för att där diskutera och informera sig om tullfrågor och konsumentskydd, då Singapores hamn är en av världens största, varifrån många varor skickas till EU.

 

Tisdag 4 april

I Stockholm får EU-minister Jessika Roswall besök av Tysklands EU-minister Anna Lührmann.

I Bryssel håller rådets kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik möte i frågor som rör europeiska insatser i exempelvis konfliktområden.

I Stockholm startar också en konferens om social inkludering och tillgång till ett tryggt boende, med fokus på exempelvis barn, kvinnor och funktionsnedsatta. Inleder konferensen gör socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och deltar via länk gör även Kroatiens EU-kommissionär med ansvar för demokrati och demografi, Dubravka Šuica.

Forrige artikel M-parlamentarikern har fått blodad tand M-parlamentarikern har fått blodad tand Næste artikel Halvtidsbetyg på EU-ordförandeskapet: Försiktigt och välorganiserat Halvtidsbetyg på EU-ordförandeskapet: Försiktigt och välorganiserat
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.