M pressar Hallengren om ovaccinerade inom omsorgen

En femtedel av personalen inom hemtjänsten och på särskilda boenden har ännu inte tagit sin första vaccinspruta, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Socialminister Lena Hallengren (S) måste ta sitt ansvar och förtydliga regelverken, tycker Alexandra Anstrell (M).

Folkhälsomyndighetens statistik har lett till en debatt om hur vaccinationsgraden hos personal inom hemtjänsten och på särskilda boenden ska öka. Tre moderata riksdagsledamöter – Ulrika Jörgensen, Ann-Sofie Lifvenhage och Alexandra Anstrell – har lämnat in varsin skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren, om hur problemet ska lösas.

– Man måste gå in med massiva insatser för att öka vaccinationsgraden och framför allt få ner smittspridningen, säger Alexandra Anstrell (M) till Altinget.

– Har vi en ökad smittspridning på äldreboenden har vi ett ”moment 22” där vi börjar komma tillbaka till där vi började.

Går inte att tvinga personal

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) kan en arbetsgivare inte tvinga någon att vaccinera sig. Det är grundlagsskyddat. Dessutom går det inte att föra register över vilka som är vaccinerade på grund av GDPR, skriver SKR på sin hemsida.

Alexandra Anstrell menar att ett förtydligande av lagstiftningen kan vara lösningen.

– Flera kommuner och arbetsgivare menar att det är otydligt vad lagen säger om vad man får och inte får göra. Där behöver regeringen och socialministern kliva fram. Behövs lagändring måste regeringen komma med förslag om det, eller att man går ut med en tolkning av lagen som tillåter att man kan ge personal andra arbetsuppgifter om de inte är vaccinerade.

Omplacering kan bli aktuellt

I socialministerns svar på Ulrika Jörgensens (M) skriftliga fråga skriver hon:

”Arbetsgivaren kan föra dialog med medarbetaren och de fackliga skyddsombuden och göra det enkelt att vaccinera sig på arbetstid, såväl för fast anställda som för vikarier. Det kan under vissa omständigheter bli aktuellt med olika förändringar i verksamheten för att begränsa smittspridning, till exempel omplacering av anställda.”

Lena Hallengren skriver också att staten och SKR presenterade en överenskommelse i mitten av september, om att man ska satsa mer på riktade insatser mot grupper inom vilka vaccinationstäckningen är lägre. Det arbetet fick länsstyrelserna i uppdrag att stödja regionerna med.

– Jag skulle önska att ministern svarade att hon nu tagit ansvar och att man har förtydligat regelverken, så att vi inte har ovaccinerad personal bland de äldre, säger Anstrell.

Forrige artikel Svagt ministerintresse för brott mot rennäringen Svagt ministerintresse för brott mot rennäringen Næste artikel Överblick: (V)eteran slutar och gd anklagas för lagbrott Överblick: (V)eteran slutar och gd anklagas för lagbrott
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.