Överblick: (V)eteran slutar och gd anklagas för lagbrott

Polisen kritiseras av Riksrevisionen. Skogsägande gd anklagas för lagbrott. Cementa ökar takten sista månaden för att undvika kris. Veteran i Vänsterpartiet slutar. Splittrat L om visitationszoner.

Skogsstyrelsen ansvarar för tillsyn av skogsbruket. Enligt DN äger myndighetens gd Herman Sundqvist samtidigt skog för över 30 miljoner kronor. Sedan han tillträdde, har Sundqvist köpt mer skog och har inte anmält det till regeringen.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger till DN att gd:n skogsägande är en förtroendeskadlig bisyssla och att det är ett lagbrott.  

– Generaldirektörens skogsägande är en bisyssla som är fullkomligt hisnande. Föreställ dig att Livsmedelsverkets gd skulle äga företag i livsmedelsbranschen – tror du det skulle vara okej? Nej, inte alls.

Ökar takten sista månaden

Cementas fabrik i Slite på Gotland ökar takten i stenbrytningen under oktober. Detta för att bygga upp ett lager, utifall de inte hinner få ett nytt tillstånd av regeringen innan det nuvarande tillståndet går ut. Boende i Slite har fått brev från bolaget där de meddelar att det innebär sprängningar fem dagar i veckan.

– Vi vill förebygga alla eventuella händelser emellan de här två tillstånden, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite, till P4 Gotland.

Polisen brister i utredningar

Riksrevisionen kritiserar nu Polismyndigheten för de brister som finns i utredningar om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. Riksrevisionen har granskat verksamheten hos polisen och anser att utredarna behöver bättre it-stöd och kompetensutveckling. Polisen borde också styra verksamheten bättre, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

(V)eteran slutar

Ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson (V) ställer inte upp för omval och slutar därmed som riksdagsledamot efter 16 år. Hon anser att det är dags för nya krafter att ta vid och att hon vill spendera mer tid med sin familj, enligt hennes Facebook-sida.

Splittrat L

Det råder missnöje bland flera partiföreträdande i Liberalerna efter att partiet har ställt sig bakom kravet på att införa visitationszoner i kampen mot gängkriminalitet. Företrädarna anser att förslaget är rättsosäkert, skriver SR.

Men Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson, tillbakavisar partikamraternas kritik och anser att det är nödvändigt att pröva visitationszoner.

Forrige artikel M pressar Hallengren om ovaccinerade inom omsorgen M pressar Hallengren om ovaccinerade inom omsorgen Næste artikel Richard Jomshof (SD): ”Skolan ska vara en sammanhållande kraft” Richard Jomshof (SD): ”Skolan ska vara en sammanhållande kraft”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.