Richard Jomshof (SD): ”Skolan ska vara en sammanhållande kraft”

Richard Jomshof blir i samband med en större rockad, utöver sitt uppdrag som partisekreterare, Sverigedemokraternas nya skolpolitiska talesperson.

Jomshof är utbildad SO-lärare och har tidigare haft rollen som utbildningspolitisk talesperson under sina två första år i riksdagen. Han har sedan i början av sin riksdagskarriär drivit en hårdför politisk linje i skolfrågor. Bland annat har han talat för ett återförstatligande av skolan och föreslog år 2019 separata skolor för nyanlända.

Han tar nu återigen över det utbildningspolitiska ansvaret efter den tidigare moderaten Patrick Reslow som har haft uppdraget sedan 2018. Reslows skatteaffärer granskades i Aftonbladets reportageserie Maktens kvitton, som publicerades 2019. Den nuvarande gruppledaren Mattias Bäckström Johansson kommer att bistå Jomshof som biträdande partisekreterare. 

– Anledningen till att jag nu sitter på två stolar har dels att göra med Jimmie Åkessons förtroende för mig som partisekreterare, men jag har också länge velat tillbaka till sakpolitiken, säger Richard Jomshof till Altinget.

Förstatligandet och kulturarvet

Frågorna han ser fram emot att driva handlar både om den statliga styrningen och om skolans innehåll.

– Vi vill driva frågan om återtagandet av det nationella huvudmannaskapet. Rektorer och lärare ska veta att ”det här gäller på alla skolor”.

Jomshof menar också att många av de problem som finns i svenska skolan i dag går att härleda till förortsområden där elever pratar ett annat språk än svenska. 

– Skolan ska vara en sammanhållande kraft som tar till vara på det svenska kulturarvet. Vi måste våga diskutera massinvandringens effekter på skolklimatet.

Forrige artikel Överblick: (V)eteran slutar och gd anklagas för lagbrott Överblick: (V)eteran slutar och gd anklagas för lagbrott Næste artikel Överblick: En till SD-tjänsteman utreds och Baylan begär möte med gd Överblick: En till SD-tjänsteman utreds och Baylan begär möte med gd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.