Svagt ministerintresse för brott mot rennäringen

Svenska samernas riksförbund kräver att regeringen agerar för att brottsligheten mot renskötseln tas på allvar. Men intresset från inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) för ett möte är påfallande svalt, enligt SSR:s verksamhetschef Jenny Wik Karlsson.

SSR vill få ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera problemen med brottslighet och attacker mot renar och renskötseln. Det är problem som har pågått länge, men utan att de prioriteras av politiken och polisen, enligt SSR.

– Vi har väldigt tydliga idéer om vad som behöver göras, säger SSR:s verksamhetschef Jenny Wik Karlsson till Altinget.

Men intresset från ministrarna för ett möte med SSR är svalt. Organisationen begärde ett möte i början av sommaren, efter Kalla faktas program Samehatarna, men fick då svaret att ministrarnas kalendrar var fulltecknade, men att ett möte med statssekreterare kunde ordnas.

– Vi svarade att vi i så fall avvaktar gärna till efter sommaren, tills de har plats i kalendrarna, men har inte fått någon återkoppling, säger Jenny Wik Karlsson.

I slutet på september återupprepade SSR sin begäran om ett möte, då frågan fått förnyad aktualitet efter att flera medlemmar under höstslakten funnit luftgevärskulor i renar som slaktats samt renar som tjuvskjutits och lämnats. Men ännu har inte det kommit något svar från inrikesdepartementet.

"Vi kräver att man riktar insatser"

Attacker mot renar och rennäringen klassas i regel som mängdbrott, skadegörelse eller stöld, av polisen. Och har låg prioritet, enligt Wik Karlsson. SSR:s medlemmar upplever allt oftare att de är rättslösa, enligt henne.

– Det vi möts av, alltid, är svaret att brotten är svårtutredda. Man hänvisar till otillgänglig terräng och så vidare och så vidare. Men när det gäller jaktbrott är det ofta precis samma förhålllanden och de brotten prioriterar man. Där gör man särskilda insatser, säger hon och fortsätter:

– Det vi kräver att att man riktar insatser, för att få upp case, så att folk faktiskt döms. Man måste också klargöra vad det är för typ av brott, se över brottsrubriceringen.

Senaste gången SSR diskuterade de här frågorna med ansvarig minister var för sju år sedan. Den gången var det med dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S). Det var ett bra möte, enligt Wik Karlsson.

Hände det något efter mötet med Ygeman?

– Nej. Eller jo. Vi fick ett julkort.

Skillnaden på lantbrukare och renskötare

LRF har larmat om attacker från djurrättsaktivister mot lantbrukare. Där förbereder regeringen en lagskärpning om hemfridsbrott och olaga intrång som var ute på remiss under sommaren. Enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft våren 2022.

Enligt Jenny Wik Karlsson finns det en politisk logik i att regeringen är mer lyhörd för lantbrukarnas problem än för renskötarnas.

– Där pratar vi om en grupp människor som företräds av LRF, en stor aktör. De är markägare. Det handlar om äganderätten som är en väldigt viktig politisk fråga att visa handlingskraft i. Det är det däremot inte när det kommer till samiska renskötare.

Altinget har frågat Johanssons och Dambergs pressavdelning om de kommer träffa SSR samt även begärt en intervju. Altinget har inte fått något svar alls.

 

Forrige artikel Överblick: SD stänger av tjänsteman och Luf om planerade valstrejken Överblick: SD stänger av tjänsteman och Luf om planerade valstrejken Næste artikel M pressar Hallengren om ovaccinerade inom omsorgen M pressar Hallengren om ovaccinerade inom omsorgen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.