M vill att nya äldreomsorgslagen förhandlas fram över blockgränserna

För att äldreomsorgen ska bli bättre behövs någon form av äldreomsorgslag, anser Camilla Waltersson Grönvall (M). Och den bör förhandlas fram tillsammans över blockgränsen, anser hon.

I dag finns ingen överblick över hur hemtjänsten fungerar runt om i landets kommuner. För att råda bot på det lanserar SPF Seniorerna ett hemtjänstindex. Det ska mäta kvalitet i hemtjänsten, och vad som är kvalitet har mottagarna själva fått bestämma. Något som nu presenteras i Almedalen.

Utförandet väger tyngst enligt hemtjänsttagarna, och det väger tyngst i indexet. Där det allra viktigaste är att personalen tar hänsyn till de äldres åsikter.

Och det hejas på av både socialminister Lena Hallengren och Moderaternas talesperson i frågorna, Camilla Waltersson Grönvall.

– Jag tror det är positivt med kvalitetsindexet, det är en positiv under ifrån-effekt. Där man ser var man ligger högt och var man ligger lågt i index, och vad man kan göra för att förbättra det. Det är så jag tycker att politiken ska fungera, säger Grönvall till Altinget och tillägger:

– Men att man kan se om grannkommunerna ligger högt i alla variabler, att man då sporras i att utvecklas.

Långsiktig lösning

För att höja likvärdigheten i hemtjänsten över landet, ses en äldreomsorgslag kunna bidra. Något som är utrett och lämnades över till socialministern förra veckan. Om man går vidare med utredningen blir det i så fall efter valet i höst.

Även om Camilla Waltersson Grönvall inte vill säga ja eller nej till förslagen i utredningen, ser hon att man måste komma överens med partierna på vänsterkanten om hur lagen ska se ut.

– Det här är en sådan fråga där jag tror vi tjänar på att jobba långsiktigt och lösa det över blockgränserna. Det här är ytterst en trygghetsfråga och då har man som politiker ansvar för att se till att det löper över många mandatperioder. Så att man inte behöver vara rädd för att en reform rycks upp.

– Men då är det viktigt att det finns med en valfrihet och att det inte begränsas. Den är naturligtvis fundamental för oss moderater.

Oklar framtid

När det kommer till äldreomsorgslyftet, så är det garanterat att fortsätta nästa år. Men efter det är framtiden oviss.

– Antingen får det bli ett vallöfte eller så visar nästa budget. Men jag kan inte säga något om det nu, säger Lena Hallengren till Altinget.

Moderaterna vill inte heller ge ett besked om vad som händer om de kommer till makten.

– Exakt hur det ska utformas är för tidigt att säga. Men det finns en uttalad vilja från oss att fokusera ännu starkare på de här frågorna. Om de nu handlar om en förlängning eller om man fokuserar på ytterligare delar och skjuter till ytterligare, det får vi återkomma till, säger Waltersson Grönvall.

Beslutskedja: En äldreomsorgslag

22/12
2020
5/5
2021
19/5
2021
25/5
2021
1/6
2021
28/6
2022
29/6
2022
30/6
2022
6/7
2022
15/11
2022
16/11
2022
16/11
2022
25/1
2023
16/3
2023
20/12
2023

Forrige artikel Replik: Sveriges IT-beredskap är låg Replik: Sveriges IT-beredskap är låg Næste artikel Överblick: Oro för arbetskraftsbrist i norr och hört i Almedalen Överblick: Oro för arbetskraftsbrist i norr och hört i Almedalen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.