Magdalena Andersson föreslås till partiledare

Efter att samtliga distrikt nominerat henne så föreslår också valberedningen Magdalena Andersson som ny partiledare för Socialdemokraterna. Valet sker på kongressen i november.

Tidigt framstod Magdalena Andersson som huvudfavorit att efterträda Stefan Löfven som partiledare. Distrikt efter distrikt nominerade henne och när samtliga 26 hade valt henne så trädde också valberedningen fram och presenterade henne.

– Magdalena är den person som säger som det är och gör vad som krävs, sade Elvy Söderström, sammankallande i partiets valberedning på pressträffen.

Historisk

Magdalena Andersson menade att hon är hedrad över att ha blivit föreslagen men att det inte har varit något uttalat mål.

– Det här har aldrig varit något som jag gått och drömt om. Jag vill göra skillnad och för mig spelar det ingen roll från vilken position det sker, sade hon på pressträffen.

Det är slutligen på partiets kongress i november som Andersson ska väljas. I dagsläget saknas motkandidater. Därefter väntar en statsministeromröstning och en budgetomröstning i riksdagen. Om allt faller ut till hennes fördel blir hon Sveriges första kvinnliga statsminister.

Lång meritlista

Magdalena Andersson gick med i SSU i slutet av 80-talet. Efter studier vid Handelshögskolan började hon i mitten av 90-talet på Regeringskansliet. Där var hon först politiskt sakkunnig, senare planeringschef och statssekreterare.

Efter en period som överdirektör på Skatteverket kom hon tillbaka till politiken 2012 som Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. Sedan valvinsten 2014 har hon varit finansminister.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Kickad gd får cement i knät och KD vill anställa silverrävar Överblick: Kickad gd får cement i knät och KD vill anställa silverrävar Næste artikel GRAFIK: Så populära är partiledarna i sociala medier GRAFIK: Så populära är partiledarna i sociala medier
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.