Överblick: Kickad gd får cement i knät och KD vill anställa silverrävar

Ny generaldirektör för MSB presenteras. KD vill återanställa silverrävar i polisen och sjukhus riskerar mångmiljonböter. S-topp frias i rätten och kickad generaldirektör får sköta cement- och kalkfrågor.

Nu står det klart att även Socialdemokraternas valberedning har nominerat Magdalena Andersson (S) till ny partiledare,  och Andersson har offentligt sagt att hon kandiderar. I SVT:s morgonstudion säger Andersson att hon vill göra mer än bara satsningar på rättsväsendet för att bekämpa gängkriminaliteten.

– Vi måste diskutera om man lär sig tillräckligt bra svenska på förskolan, funkar vårt skolsystem med att fånga upp de ungdomar som kanske är på glid och behöver mer stöd. Vi måste också prata om den drogmarknad som är det som de kriminella gängen slåss om.

Kickad gd

2019 fick Ulla Sandborgh sparken som generaldirektör från Svenska kraftnät efter säkerhetsbrister uppdagats. Sen dess har hon varit gd på Regeringskansliet, den så kallade elefantkyrkogården, och samordnat näringslivets vattenhushållning.

Nu får Sandborgh uppdraget från regeringen att fram till årsskiftet att arbeta med frågor om kalk- och cementförsörjning i Sverige. I pressmeddelandet betonar regeringen att hon inte kommer arbeta med Cementas ansökan.

Återanställa silverrävar

Kristdemokraterna lägger nu fram sitt alternativ till statens budgetsatsning på rättsväsendet. Partiet vill satsa 1,3 miljarder kronor mer på polisen än regeringen nästa år. KD vill bland annat återanställa silverrävar, personer som slutat eller på väg att sluta i polisen, samt göra en riktad lönesatsning för att locka fler till polisyrket.

– Det är en mycket omfattande satsning, polisen får långt mer än de begärt, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson, enligt TT.

Frias av Hovrätten

Tidigare S-toppen och kommunstyrelsen ordförande i Göteborgs stad, Ann-Sofie Hermansson, frias från grovt förtal av Hovrätten för västra Sverige, skriver Aftonbladet. De två kvinnorna som väckte enskilt åtal och nu förlorat i Hovrätten ska betala Hermanssons rättegångskostnader på drygt 367 000 kronor.

Ny gd

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterar i dag en ny generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det sker på en pressträff klockan 12.30 som du kan se här.

Miljonböter sjukhus

Inspektionentill  för vård och omsorg (Ivo) ger ett föreläggande om vite på 20 miljoner kronor mot Akademiska sjukhuset i Uppsala. Regionen måste betala om inte bristerna på sjukhuset åtgärdas.

– Det är mycket allvarliga brister som funnits på Akademiska sjukhuset under en lång period. Ivo har i flera tidigare tillsynsinsatser begärt att vårdgivaren ska åtgärda bristerna. Men vårdplatsläget under sommaren 2021 har varit bland det värsta som Akademiska sjukhuset haft, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Hjärtsvikt och viktnedgång på diabeteskongress Hjärtsvikt och viktnedgång på diabeteskongress Næste artikel Magdalena Andersson föreslås till partiledare Magdalena Andersson föreslås till partiledare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.