Matilda Ekeblad: Partistyrelsen informeras inte om förhandlingarna

Tystnad har präglat de förhandlingar som pågår mellan de fyra partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Inte heller partistyrelsen har fått höra något, enligt Muf:s förbundsordförande Matilda Ekeblad: ”Inget alls. Det är väldigt slutet”, säger hon till Altinget.

Som Muf-ordförande har Matilda Ekeblad en plats i Moderaternas toppskikt, partistyrelsen. Men även partistyrelsen har alltså hållits ovetande om de framgångar och bakslag som sker i förhandlingarna med SD, KD och L.

– Jag tycker det är bra, det läcker i princip ingenting och det är ett styrkebesked. Då gör det ingenting att partistyrelsen eller riksdagsgruppen inte får veta så mycket.

Har ni i partistyrelsen tagit ställning till något från förhandlingarna?

– Nej, vi har gjort klart innan vad det är vi vill. Vi har gett det här mandatet till Ulf och Elisabeth och de tjänstemän som förhandlar, och jag känner mig trygg i det.

Att alla partistyrelsens ledamöter skulle vara lika ovetande om förhandlingarnas förfarande är dock inte troligt. Där sitter, utöver partiledaren och vice ordföranden, även partisekreterare Gunnar Strömmer och partiets gruppledare i riksdagen Tobias Billström med flera.

Inga applåder

Trots stort hemlighetsmakeri ska källor till Ekot uppgett att en av de svårare och större frågor som ligger på förhandlingsbordet tre veckor efter valet handlar om Liberalernas medverkan i en kommande regering. SD, som med sina 73 mandat är avgörande för Ulf Kristerssons möjligheter att tillträda som statsminister, ska enligt Ekots uppgifter säga nej.

Matilda Ekeblad funderar på om det handlar om en testballong från Sverigedemokraternas håll. Under sin tid som Muf-ordförande har hon själv förhållit sig skeptisk till partiet och för Altinget berättar hon att det inte är hennes drömkonstellation som just nu förhandlar om hur de ska ta över makten.

Skulle du acceptera att SD släpps in i regeringen?

– Nej, det skulle jag inte göra.

Om Sveriges nu andra största parti ändå tar plats i en regering ser Ekeblad framför sig diskussioner i partistyrelsen och sedan samtal med den egna förbundsstyrelsen kring vad ungdomsförbundet ska göra härnäst.

– Jag tror inte att det är någon där som skulle applådera det beslutet, säger hon.

Ekeblad vill däremot att L släpps in.

– Ja, jag tror att det skulle vara bra att få med Liberalerna i en regering. Det väger upp lite för Sverigedemokraternas politik, sen tror jag också att det är en fördel att ha Liberalerna nära sig. De kan ha en väldigt livlig riksdagsgrupp.

Forrige artikel Överblick: Väljarna fortsätter att lämna C och Byggnads öppnar för SD Överblick: Väljarna fortsätter att lämna C och Byggnads öppnar för SD Næste artikel Civilsamhället miljonsatsar på annonser i sociala medier – här är topplistan Civilsamhället miljonsatsar på annonser i sociala medier – här är topplistan
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.