Ny partisekreterare när SD bygger om: ”Vi har en stor uppgift att axla”

SD:s ökade inflytande skapar också utmaningar. Nya roller ska fördelas, kontor inredas och konkret politik förhandlas. Mattias Bäckström Johansson lämnar näringsutskottet för att i stället axla rollen som tillförordnad partisekreterare.

Sverigedemokraternas succéval har redan lett till ökat inflytande. För första gången kommer partiet inneha ordförandeposter i utskotten. En av dessa har tillfallit den tidigare partisekreteraren Richard Jomshof (SD) som blir ordförande för justitieutskottet.

Det gör att den biträdande partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson (SD) tar ett kliv upp och blir tillförordnad partisekreterare. Om det också blir en permanent lösning vill han inte sia om än.

– Att vi får utskottsordföranden har påbörjat vissa rockader och det pågår ju förhandlingar om mycket annat också. Där får vi se vad vi har behov av när alla de här processerna är klara. Hur vi ska forma laget och hur det påverkar organisation, partistyrelse och riksdagsgrupp, säger han till Altinget.

Ny energitopp

Den gånga mandatperioden har han varit energipolitisk talesperson och ledamot i näringsutskottet. Det är också ett av de utskott där en sverigedemokrat nu ska hålla i ordförandeklubban. Men den uppgiften har i stället gått till partiets tidigare rättspolitiska talesperson Tobias Andersson.

Du var inte sugen själv på att få ordförandeposten?

– Det finns mycket som hade varit roligt. Partiet är i en väldigt spännande fas där vi kommer att behöva utveckla mycket och vi måste kunna leverera på alla fronter. Vi behöver svara upp mot de förväntningar som våra väljare har på oss, lösa den uppgift vi har i parlamentet och även det som ska bli konkret politik från Regeringskansliet.

”Oblodiga” förhandlingar

I de pågående förhandlingarna är inte Bäckström Johansson en av de som förhandlar ”direkt” berättar han. Däremot ger han input i sina sakpolitiska områden, som energipolitiken.

– Sen kanske det är det minst dramatiska och ospännande eftersom vi, även om det finns olika åsikter om det, hade en gemensam bussturné och till den skrev ihop och tryckte upp ett gemensamt flygblad med våra gemensamma ståndpunkter, säger han och fortsätter:

– Vi har haft gemensamma debattartiklar med våra partiledare och talespersoner så det är inte så svårt att med lite kremlologi förstå vad som kommer hända på det energipolitiska området. Den förhandlingen kommer ju vara rätt så oblodig. Man kan nästan gissa sig till merparten. Men där har jag gett input till vilka detaljer förutom de här större pusselbitarna som är viktiga för oss.

Framgång i kommunerna

Någon ordinarie utskottsplats har han inte. I stället har han, självvalt, blivit andre ersättare i näringsutskottet.

– I utskottsarbetet kommer jag inte att delta på samma sätt framöver. Sen kanske det blir lite av en överlämningsperiod nu när vi är i början av mandatperioden, säger han.

Däremot väntar desto mer i rollen som partisekreterare. Där är det inte bara riksdagen och regeringsförhandlingarna som är i fokus. SD har stormat fram också på kommunal nivå. Än är inte styrena klara men att partiet kommer att ingå i styren och basa över fler kommuner än föregående mandatperiod är Bäckström Johansson övertygad om.

– Där måste vi se vad är det för stöd och hjälp som de här kommunerna behöver för att kunna axla det ansvaret på ett bra sätt. Vi har ju en begränsad erfarenhet av det i och med att vi inte har varit med i förhandlingar på det sättet tidigare. Där måste vi växla upp för att erbjuda den kompetens och utbildning som behövs för att kunna göra det på ett bra sätt.

Kartongkontor

Att få ökat stöd skapar också praktiska utmaningar. Partiet har fått flytta från östra riksdagshuset till ledamotshuset för att få plats med alla ledamöter och all personal.

– De flesta har sina kontor i kartonger. Så det är lite extra rörigt just nu men vi kommer landa i allt. Det tar några veckor nu innan allt har satt sig. Hur kommer den här mandatperioden se ut och vad är det för uppgifter som vi har att lösa? Det är det vi behöver bygga en organisation för och också se till att rekrytera för.

Samtidigt ser Mattias Bäckström Johansson på förändringarna med entusiasm.

– Vi är i ett spännande skede som parti. Det är positivt laddat. Vi har en stor uppgift att axla och det ska vi göra på bästa möjliga sätt.

Forrige artikel Överblick: Erdogan öppnar för Finland och människorättskämpar får Nobels fredspris Överblick: Erdogan öppnar för Finland och människorättskämpar får Nobels fredspris Næste artikel Danmark går till val – så är det politiska läget Danmark går till val – så är det politiska läget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.