Miljömålsberedningen har nått en uppgörelse

Miljömålsberedningens förhandlingar om de konsumtionsbaserade utsläppen har gått i mål. Den parlamentariska beredningen har nått en uppgörelse som samtliga åtta partier står bakom, enligt uppgifter till Altinget.

Miljömålsberedningens förhandlingar om de konsumtionsbaserade utsläppen har varit tuffa och partierna har haft svårt att komma överens. I mitten av februari bad den parlamentariska beredningen regeringen om att få skjuta fram deadline en månad.

– Hade vi inte haft något hopp så hade vi inte begärt förlängning, sade då Miljömålsberedningens ordförande Emma Nohrén till Altinget.

 Och nu ska de åtta riksdagspartiernas ledamöter alltså ha lyckats nå en uppgörelse. Det bekräftar flera ledamöter i beredningen som Altinget har talat med. Hur överenskommelsen ser ut i detalj är de däremot förtegna om. Det gäller inte minst de kontroversiella delarna med siffersatta mål, inklusive kravet från borgerlig håll om att räkna in den svensk exportens klimatnytta, något MP kraftigt har motsatt sig.

”Det finns en stor enighet”

”Ingen har reserverat sig mot helheten.” säger en ledamot och ”Alla är med, mer eller mindre.” skriver en annan i ett sms till Altinget.

Christofer Fjellner (M), tidigare EU-parlamentariker och den enda bland ledamöterna som inte sitter i riksdagen, bekräftar att alla står bakom betänkandet. 

– Jag är glad att det har gått förvånansvärt bra. Det finns en stor enighet. Det är jag väldigt glad över, säger han till Altinget.

Men han vill inte ge några mer detaljer om innehållet i uppgörelsen, förutom att han aldrig skulle ställa sig bakom något som han inte tror tillför någonting.

SD reserverar sig mot delar

SD:s ledamot Martin Kinnunen vill inte kommentera vare sig innehållet eller huruvida samtliga partier står bakom uppgörelsen eller ej. Däremot är han öppen med att SD hör till de partier som har synpunkter på delar av överenskommelsen.

– Vi kommer inte att ha någon reservation rörande konsumtionsbaserade mål. Vi kommer att ha reservationer i andra delar, säger han till Altinget.

Den nya deadline för överlämnandet till regeringen är den sista mars. Exakt när och hur överlämningen kommer att genomföras, angående pressträff och eventuell ministernärvaro, är ännu oklart.

 

Beslutskedja: Miljömålsberedningen: Strategi för minskad klimatpåverkan från konsumtion, Dir. 2020:110

22/10
2020
3/11
2020
28/1
2021
8/2
2021
8/2
2021
20/1
2022
27/1
2022
19/2
2022
15/3
2022
16/3
2022
31/3
2022
12/4
2022
22/9
2022

,

Forrige artikel Skolutredning får nytt uppdrag – ”S vill slippa frågan i valrörelsen” Skolutredning får nytt uppdrag – ”S vill slippa frågan i valrörelsen” Næste artikel SKR:s vd Staffan Isling slutar – ”Har varit extrema tider” SKR:s vd Staffan Isling slutar – ”Har varit extrema tider”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.