Skolutredning får nytt uppdrag – ”S vill slippa frågan i valrörelsen”

Utredningen om statligt huvudmannaskap ska nu komma med förslag på hur skolan kan stärkas – utan förstatligande. Samtidigt får utredningen förlängt till efter valet. ”Sosseri när det är som fulast” menar Liberalerna som drivit frågan om statligt huvudmannaskap sedan kommunaliseringen av skolan. 

Ett av Liberalernas förslag i januariavtalet var att utreda ett förstatligande av skolan. Men nu får utredningen också ett tilläggsdirektiv att utreda hur skolan kan stärkas – utan att förstatligas, skriver TT.

– Januariavtalet gäller ju inte längre, och vi tycker väl att vi vill lösa ett problem. Därför ber vi utredaren att ge oss alternativ hur vi löser problemet, snarare än att ge lösningen i rubriken, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

I de ursprungliga direktiven står att utredaren bland annat ska ”föreslå en modell där staten ansvarar för finansieringen av skolan”. Tilläggsuppdraget är att ”Analysera hur statens ansvar för skolväsendet kan stärkas i andra former än genom ett förstatligande”.

”Sanslöst sosseri”

Utredningen tillsattes i december 2020. Den skulle egentligen presenteras i maj 2022 men får nu förlängt till den 21 oktober.

Liberalernas skolpolitiska expert Isak Skogstad ryter ifrån på Twitter, och menar att Socialdemokraterna förlänger utredningen för att ”S vill slippa frågan i valrörelsen” och därför ser till att den är klar först efter valet. 

”Det här är sanslöst. Sosseri när det är som fulast.” skriver han.

Också Roger Haddad, tidigare utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna, kritiserar regeringens ändring av utredningens uppdrag. ”Agerar helt i strid med den önskan som lärare och rektorer har i frågan”, skriver han på Twitter.

”Väldigt bekymrad”

Lärarnas riksförbund har länge drivit frågan om ett statligt huvudmannaskap för skolan. 

– Att det nu ska vara ett förändrat uppdrag gör mig väldigt bekymrad. Det är ett svek mot lärarkåren, säger ordförande Åsa Fahlén till Altinget. 

– Man skyller alla skolans problem på ”marknadsskolan”, men den gäller också kommunerna. Kommunerna är våra största huvudmän och skolgången är inte likvärdig. Jag har svårt att se att S har väljarna bakom sig i detta, fortsätter hon, och syftar på den undersökning av LR som visar att det finns ett starkt stöd bland S-väljarna för att förstatliga skolan. 

Komvux inkluderas

Utredningen utökas nu till att också analysera hur statens ansvar för komvux kan stärkas. Konsekvenserna för förskolan om huvudmannaskapet för skolformen är oförändrat medan övriga skolformer får ett förändrat huvudmannaskap ska också undersökas.

– Att vuxenutbildningen ska undersökas är det enda positiva vi kan se i detta, säger Åsa Fahlén. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan

22/12
2020
5/7
2021
15/3
2022
29/3
2022
13/10
2022
18/10
2022
21/10
2022
3/11
2022
8/11
2022
21/3
2023
4/4
2023
6/4
2023
28/4
2023

,

Forrige artikel Nationellt vårdkösystem kan korta köer – men SKR är kritiska Nationellt vårdkösystem kan korta köer – men SKR är kritiska Næste artikel Miljömålsberedningen har nått en uppgörelse Miljömålsberedningen har nått en uppgörelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.