Ministern med flest timmar i talarstolen

Samtliga statsråd dyker med jämna mellanrum upp i riksdagen för att svara på frågor och debattera med riksdagsledamöter. Toppar listan gör energi- och näringsminister Ebba Busch. ”Det är ett kvitto på att frågor som rör den gröna omställningen engagerar brett”, säger hon till Altinget.

Alla 24 ministrar har besökt riksdagen det senaste året för att delta i frågestunder eller interpellationsdebatter. Men hur mycket tid de faktiskt talat skiljer sig kraftigt åt. Det visar en sammanställning som Altinget har gjort tillsammans med datajournalister vid Newsworthy.

{{toplink}}

I topp finns ministrarna som är ansvariga för regeringens miljö- och energipolitik. Andraplatsen intas av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), men mest av alla har klimat- och näringsminister Ebba Busch talat, totalt hela nio timmar.

”Det är ett kvitto på att frågor som rör den gröna omställningen engagerar brett, med rätta! Vi står inför ett helt avgörande skifte från fossilt till fossilfritt. I det avseendet har näringslivet blivit den nya miljörörelsen som leder det arbetet framåt. Det är ingen slump att vi har samlat klimat- och näringslivsfrågorna under samma departement”, säger hon i ett skriftligt svar till Altinget.

Precis som statsminister Ulf Kristersson, med strax över sju timmar i protokollet, kniper även Busch talartid i riksdagens partiledardebatter där även Johan Pehrson (L) – fyra på listan – deltar.

Carl-Oskar Bohlin (M), med den nya posten som minister för civilt försvar, har däremot bara talat 51 minuter – minst av alla ministrar.

 

 

,

Forrige artikel Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik Peter Kullgren bygger allianser för att ändra EU:s vargpolitik Næste artikel Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla Riksdagens flitigaste debattörer – han talar mest av alla
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.