Ministern slår ifrån sig kritiken: ”Växlar upp arbetet”

31 kvinnoorganisationer anser att regeringen osynliggör mäns våld mot kvinnor. Men jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) slår ifrån sig kritiken och anser att regeringen snarare växlar upp jämställdhetsarbetet.

Regeringen anklagas för att osynliggöra mäns våld mot kvinnor av 31 kvinnoorganisationer i en debattartikel i Altinget. Bland undertecknarna finns bland annat Unizon, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och flera partiers kvinnoförbund, däribland Kristdemokraternas.

Organisationerna kritiserar jämställdhetsminister Paulina Brandberg för att vilja göra det jämställdhetspolitiska målet ”mäns våld mot kvinnor” könsblint, och kallar tillsättandet av utredningen som ska se över målet för en backlash.

”(...) könade ord som 'kvinnor' och 'mammor' ersätts med könsblinda formuleringar som 'personer', 'livmoderbärare' eller 'menstruerare'. Följden blir att vi kvinnor, våra livsvillkor och viktiga jämställdhetsproblem osynliggörs”, skriver debattörerna. 

{{toplink}}

Vill göra målet rättvisande

– Jag vill vara jättetydlig med att regeringen absolut inte har någon annan bild än att mäns våld mot kvinnor måste upphöra, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg till Altinget. 

Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram en tioårig nationell strategi och alltså bland annat se över delmålet ”mäns våld mot kvinnor”, som i dag även inkluderar flera andra områden, däribland prostitution, människohandel och våld i samkönade relationer. 

– Vi har gett utredaren i uppdrag att ta fram en mer rättvisande beskrivning av det här jämställdhetspolitiska delmålet, säger Paulina Brandberg och fortsätter: 

– Jag tycker att det är tråkigt att de har fått bilden av att vi skulle osynliggöra våldet. Det här är ju tvärt om något som regeringen växlar upp. Men jag känner ju starkt att vi måste göra saker på ett annat sätt än vad vi har gjort. 

Bland annat ska utredningen titta på om hedersrelaterat våld och förtryck kan läggas i ett eget jämställdhetspolitiskt delmål.

Osynliggör pojkars våld mot flickor

Paulina Brandberg pekar på att formuleringen "mäns våld mot kvinnor" innebär att vissa aspekter som ska rymmas inom målet osynliggörs. 

– En sak som jag ser som väldigt problematisk det är att när vi pratar om mäns våld mot kvinnor så blir det väldigt mycket fokus på vuxna. Vi framställer det som att det är ett vuxenproblem när vi i själva verket vet att det är ett jättestort problem att det här våldet kryper längre ner i åldrarna. 

Brandberg håller inte heller med om att de vill köra målet "könsblint".

– Nej, det är överhuvudtaget inte vad som avses. Tvärtom har vi i direktiven varit väldigt tydliga med att det råder en maktordning mellan män och kvinnor där våldet är ett uttryck för maktordningen.

– Det skulle vara direkt kontraproduktivt att förhålla sig könsblint till problematiken.{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: En stärkt långsiktig styrning av arbetet mot könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck, Dir. 2023:117

7/8
2023
18/10
2023
1/3
2024
8/3
2024
8/3
2024
26/6
2024
15/9
2024

Forrige artikel Upprustad malmbana centralt i Hasslers transportförslag Upprustad malmbana centralt i Hasslers transportförslag Næste artikel TCO: ”Regeringen öppnar för föräldrapenningsfusk” TCO: ”Regeringen öppnar för föräldrapenningsfusk”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.