Minskat regelkrångel ska snabba på utbyggnaden av fängelser

Regeringen tillsätter en intern utredning för att få fram förslag som kan höja tempot i utbyggnaden av häkten och fängelser. ”Att minska regelkrånglet vid byggnation är en viktig del för att underlätta och snabba på Kriminalvårdens expansion”, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Regeringen utser Kathrin Flossing Wiklund till att utreda hur utbyggnaden av häkten och anstalter kan snabbas på. Bakgrunden är den stora bristen på häktes- och anstaltsplatser som finns och det ökade behovet av platser som följer med regeringens satsningar på kriminalpolitiken. 

– Regeringen vidtar flera åtgärder för att ge Kriminalvården goda chanser att expandera. Det handlar bland annat om rekordstora ekonomiska anslag, en långsiktig plan för utbyggnad och att se över möjligheten att hyra anstaltsplatser utomlands. Att minska regelkrånglet vid byggnation är en viktig del för att underlätta och snabba på Kriminalvårdens expansion, säger justitieminister Gunnar Strömmer, enligt ett pressmeddelande.

Möjligheter med typhus 

Utredningen som tillsätts är intern utredning inom regeringskansliet och uppdraget ska till stor del fokusera på hur fler nya häktes- och anstaltsplatser ska komma till genom en förkortad plan- och byggprocess. Utredaren ska också väga in hur exempelvis typhus kan underlätta. 

– En fortsatt och påskyndad utbyggnad av Sveriges kriminalvård är nödvändig för att utöka kapaciteten på svenska häkten och anstalter. Därför tillsätts nu en utredare för snabbare utbyggnad. Detta är ett viktigt steg i regeringens arbete med att korta ledtider i plan- och byggprocessen samt förenkla och förbättra regelverk, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i pressmeddelandet.

Deadline i oktober

Kathrin Flossing Wiklund är jurist och har tidigare arbetat med i Regeringskansliet och i domstolar. Hon har tidigare också varit utredare för riskfylld kreditgivning och överskuldsättning (SOU: 2023:38). 

Senast den 31 oktober i år ska resultatet av utredningen och de författningsförslag som behövs presenteras. 

{{toplink}}

Forrige artikel Ny blixtremiss för ny förlängning av vattenkraftspaus Ny blixtremiss för ny förlängning av vattenkraftspaus Næste artikel Trendbrott: Färre unga går och röstar Trendbrott: Färre unga går och röstar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.