MP-kongressen trotsade ledningen: Vill slopa betyget F

MP ska driva på för att slopa F i betygsskalan, tar nya tag kring förskolan och vill utreda ett förbud mot konfessionella friskolor – ett förslag som kritiseras internt. ”Den blomstertid nu kommer accepteras ju av alla”, säger Annika Hirvonen, partiets gruppledare i riksdagen.

ÖREBRO. Ett nytt utbildningspolitiskt program lades fram på Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen med förslag om ett förbud mot religiösa friskolor, möjligheten för Skolinspektionen att neka tillstånd till nya friskolor om de driver på segregationen och skrotat produktivitetsavdrag.

– Vi har inte haft ett samlat program för vår utbildningspolitik. Så nu gör vi en uppryckning för att få en bas att jobba utifrån. En linje hela vägen från förskola till forskarutbildningen, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Camilla Hansén till Altinget.

Partistyrelsen fick dock se sig överkörd av ungdomsförbundet i en rad frågor. Bland annat fick Grön ungdom igenom ett maxtak på 300 respektive 500 elever per kurator och skolpsykolog.

Även ungdomsförbundets motion om ett avskaffande av betyget F i grundskolan gick igenom. Partistyrelsen hade i stället velat se en utredning av frågan, men Camilla Hansén konstaterar samtidigt att flera utredningar redan gjorts.

– Det är ta mig fan skamligt att säga att man vill satsa på de som behöver stöd mest men har ett betygssystem som enligt vetenskap och beprövad erfarenhet inte hjälper dem att lära sig mer, säger hon.

Hansén tror även att den pågående utredningen om övergången från grund- till gymnasieskola, trots att regeringen beslutat att utredningen inte ska titta på F-betyget, kan bidra med kunskap.

– Vi kommer inte att hasta igenom något. Tycker vi att vi har tillräckligt kunskapsunderlag, då går man vidare med lagstiftning. Ser man att det är en lucka, då gör man det som behövs för att ha en bra kunskapsgrund.

Förbud mot konfessionella friskolor

Även när det gäller de konfessionella friskolorna fick partistyrelsen mjuka upp sin hållning. I stället för ett förbud ska frågan utredas. 

MP:s gruppledare i riksdagen, den tidigare skolpolitiska talesperson Annika Hirvonen, är skeptisk till ett förbud.

– Det gäller inte bara den här gruppen, men i en tid med växande anti-semitism, med hot också mot judiska barn, är det då rätt prioritering att fatta väldigt kategoriska beslut som riskerar att faktiskt gå i strid mot våra konventionsåtaganden?

Skolinspektionen har tidigare uppmärksammat omfattande brister i skolorna. Ett etableringsstopp för nya konfessionella friskolor var en del av januariavtalet mellan den dåvarande regeringen, V, C och L. Men förslaget blev aldrig verklighet.

– Det som är komplext är ju att det inte finns en knivskarp gräns mellan religion och kultur. Vi har luciafiranden, adventspyssel, psalmer som ”Den blomstertid nu kommer” som sjungs i kyrkan på skolavslutningen. Det accepteras ju i princip av alla, för att det är kultur. Det handlar inte om religiös indoktrinering, säger Hirvonen som ser en risk att majoritetsbefolkningens uppfattning får styra.

Handlar om barnens frihet

Camille Hansén håller dock inte med sin riksdagskollega.

– Det handlar inte om sånger eller vilken lokal man har en skolavslutning i, utan det handlar om att vi sätter barnens frihet i fokus, säger hon.

– Man ska som barn kunna närma sig en religion och man ska kunna lämna en religion. Skolan ska vara en plats för alla dem.

I det förslag som kongressen slutligen antog lyftes hänsynen till Europakonventionen och till nationella minoriteter upp ytterligare. 

Hirvonen tycker att det är bra men tror att det kommer bli svårt att då faktiskt få igenom ett förbud.

– Jag tror det. Jag tror att det kommer vara väldigt komplext. Även för de som verkligen vill kommer det vara svårt att säkerställa alla de här olika parametrarna och de konventionsåtaganden som Sverige har, säger hon.

– Det är därför man tar reda på hur det skulle gå till i så fall. Det kan vara svåra avvägningar men det betyder inte att man inte ska försöka göra avvägningarna, säger Camilla Hansén.

Forrige artikel Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan Næste artikel Statsministerns statssekreterare polisanmäls Statsministerns statssekreterare polisanmäls
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.