MP: Utöka kontaktförbudet till hela kommuner för att skydda kvinnor

Genom en rad förslag vill Miljöpartiet stärka skyddet för våldsutsatta. Kontaktförbud ska kunna utökas till att gälla i hela kommuner. ”Det är den som utövar våld och förtryck som ska begränsas, inte brottsoffret”, säger partiledaren Märta Stenevi.

Miljöpartiet presenterade under tisdagen en rad förslag mot mäns våld mot kvinnor. Bland annat att särskilda kontaktförbud ska kunna gälla större geografiska områden än i dag. Det kan till exempelvis vara hela kommuner.

De vill också att våldsutövande föräldrar inte ska ha rätt till umgänge när den andre partnern eller barnen har skyddade personuppgifter eller om barnen befinner sig i skyddat boende. Både för att det innebär en påfrestning för barnet, men även för att det finns en risk att kvinnan och barnets boende blir röjda.

– Skyddet för den våldsutsatta måste väga tyngre än förövarens rörelsefrihet. Vi behöver också skicka en väldigt tydlig signal från samhällets sida om att det är den som utövar våld och förtryck som ska begränsas, inte brottsoffret, säger partiledaren Märta Stenevi.

I vårdnadsmål ska barn ha egna juridiska ombud. MP vill också granska om tillfällig vårdnad används tillräckligt ofta i dag.

Skyddade personuppgifter

För två veckor sedan släppte Jämställdhetsmyndigheten en rapport, där tre av fyra kvinnor uppger att de fått sina uppgifter röjda av myndigheter. De flesta felen gjordes av socialtjänsten, genom att brev eller mejl skickats fel och att uppgifter inte maskats.

Miljöpartiet vill nu att Polismyndigheten får i uppdrag att utreda om fingerade personuppgifter kan ges till fler våldsutsatta än vad det görs i dag.

De vill även att kvinnor som lever med skyddade personuppgifter ska få en långvarig kontaktperson i kommunen. En utredning ska också se över om dessa personer lättare kan ta del av vård och samhällsservice genom digitala id-nummer.

Forrige artikel I stället för ett nationellt biljettsystem – en tummetott? I stället för ett nationellt biljettsystem – en tummetott? Næste artikel Statsministrarna Andersson och Marin håller pressträff Statsministrarna Andersson och Marin håller pressträff
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.