Myndigheter: Statens skogar bör brukas med hyggesfria metoder

Stora delar av de statliga skogarna bör användas för att utveckla hyggesfria metoder, föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. Branschorganisationen Skogsindustrierna instämmer i att staten ska gå före, men anser att de arealer som myndigheterna föreslår är för omfattande.

För att få fart på andelen hyggesfritt skogsbruk i landets skogar bör staten gå före. Den bedömningen gör Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen och föreslår att Sveaskog och Statens fastighetsverk ska få i uppdrag att bruka 20–25 procent av sin skog med hyggesfria metoder.

– Blir inte hyggesfria metoder implementerade i större utsträckning, då blir det inte heller någon fart på utvecklingen av metoder och affärsmodeller, säger Carl Appelqvist, projektledare vid Skogsstyrelsen, till Altinget.

Detta står i vägen

Myndigheterna har haft i uppdrag att identifiera hinder och förutsättningar för hyggesfritt skogsbruk. Rapporten pekar bland annat ut traditioner, attityder, bristande kunskap och en svag marknadsstruktur för specialvirke som några av hindren.

Hindren går att komma över med hjälp av statlig styrning, enligt myndigheterna vars huvudförslag är att Sveaskogs och SFV:s hyggesfria metoder ska utgöra ”en inte obetydlig del, förslagsvis 20–25 procent, av brukandet”.

– Vi bedömer att det behöver bli så pass omfattande som 20-25 procent, så att det inte bara blir ett projekt på marginalen, säger Carl Appelqvist.

Från Sveaskogs håll vill man inte ge förslaget i sig något betyg, utan bolagets skogschef Olof Johansson konstaterar i ett skriftligt svar att Sveaskogs roll är ”att agera och effektuera utifrån ägarens direktiv och förväntningar”.

Huruvida nivån på 20-25 procent är rimlig är för tidigt att svara på, enligt Olof Johansson.

”Det är flera faktorer som kommer behöva analyseras för att kunna ge ett svar på den frågan. Det handlar exempelvis om vad som ska omfattas av begreppet och vilken tidshorisont det handlar om.” skriver han.

Tanken att staten ska gå före är dock god, enligt Johansson.

”Det är en klok tankegång att staten agerar föredöme för utveckling av hyggesfritt skogsbruk. Sveaskog har redan i dag uppgiften att agera föredöme för hållbar utveckling enligt bolagsordningen.” skriver han.

För mycket enligt industrin

Även branschorganisationen Skogsindustrierna tycker att det är rätt och riktigt att staten tar täten i utvecklingen av nya skogsbruksmetoder.

– Ska man bygga kunskap behövs större försök, då är det rimligt att staten går före. Däremot anser vi inte att den procentsats som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen föreslår är rimlig, säger Linda Eriksson, ansvarig för nationella skogsfrågor vid organisationen, och fortsätter:

– Vi har en virkesmarknad och många av våra medlemmar får sitt virke levererat även från statliga skogar. Risken är att det slår mot råvaruförsörjningen till industrin. Vi behöver absolut mer kunskap och vi behöver mer storskaliga försök, men inte riktigt så här storskaliga.

Linda Eriksson betonar att hon ser positivt på rapportens förslag om satsningar på kunskap och forskning, då det behövs mer kunskap om hur hur alternativa skötselmetoder påverkar skogen, råvaruförsörjningen, tillväxt och långsiktig kolsänka.

Läs hela rapporten här.

Forrige artikel Regeringen planerar ”grundlig översyn” av Samhalls uppdrag Regeringen planerar ”grundlig översyn” av Samhalls uppdrag Næste artikel Planeringschefen: Vi ska inte upprepa detta igen Planeringschefen: Vi ska inte upprepa detta igen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.