Nissinen (SD) vill ha snabbspår för könsbyte

22 punkter ska förändra Sverigedemokraternas politik kring hbtq+-frågor.
Det hoppas i alla fall europaparlamentarikern Johan Nissinen. ”Partiet har inte så mycket politik på området”, säger han till Altinget.

Inför Sverigedemokraternas landsdagar i november har Johan Nissinen satt ihop ett 22-punktsprogram, som han hoppas att ombuden ska säga ja till. På listan finns bland annat ett snabbspår för vuxna som vill göra ett könsbyte, ett förslag som omedelbart fick kritik när det presenterades i en serie inlägg på sociala medier. Bland annat från partikollegan Kent Ekeroth, oppositionsråd i Region Dalarna som reagerade på X, tidigare Twitter:  

Men Johan Nissinen tycker att det vore relevant att göra en åtskillnad mellan de som fyllt 18 år och de som är yngre.

– Köerna är alldeles för långa idag. Jag vill ha ett informerat samtycke där en vuxen med köndysfori tydligt ska förstå konsekvenserna med ett könsbyte, genomgå en psykologutredning och sedan kunna göra ett könsbyte.

Snabbspåret ska bara gälla vuxna. Barn och unga under 18 år ska inte få göra några operationer alls.

De övriga punkterna i programmet kommer Johan Nissinen att offentliggöra under veckorna fram tills dess att handlingarna till landsmötet skickas till ombuden, men syftet med programmet är att se till att SD har en politik för hbtq+. 

– Det är därför jag lägger fram det. Jag tycker att vi ska någon form av politik på området. Jag försökte göra ett övergripande program.

Kommer du att få partiet med dig?

– Grejen är att det är 22 förslag. Vissa tror jag partiet kommer att ta direkt, medan vissa kommer att få lite mer mothugg. Det viktigaste är att frågan diskuteras på riktigt.

Och diskussion kan det bli på landsdagarna. Hbtqi eller hbtq+ nämns inte överhuvudtaget i partiets principprogram.

Johan Nissinen är också fåordig kring partikollegan Björn Söders twittrande i början av augusti där han kopplade ihop Pride med pedofili.

– När man twittrar behöver man också tänka en eller två gånger och se till att man har 100 procent underlag för det. Sedan vill jag inte kommentera vad jag tycker egentligen i och med att det är partiet som säger om han gör fel eller inte.

Forrige artikel Stjernfeldt Jammeh (S): Kommunsverige står inför stora neddragningar Stjernfeldt Jammeh (S): Kommunsverige står inför stora neddragningar Næste artikel Så ser korruptionen ut på svenska kommuner och regioner Så ser korruptionen ut på svenska kommuner och regioner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.