Norge erkänner Palestina – Israel tar hem diplomater

”Både israeler och palestinier har rätt till att leva i fred i var sin stat”, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som meddelar att Norge erkänner Palestina den 28 maj.

Af Eira Lie Jor och Frode Andresen
Nyhetschef och försvarsreporter Altinget Norge

Norge erkänner Palestina den 28 maj, meddelar Norges statsminister Jonas Gahr Støre och utrikesminister Espen Barth Eide. Det sker samma dag som Irland och Spanien också meddelar att de kommer att erkänna Palestina som självständig stat.

– Det kan inte bli fred i Mellanöstern utan en tvåstatslösning. Det kan inte bli en tvåstatslösning utan en palestinsk stat. Med andra ord: Det kan inte bli fred i Mellanöstern utan en palestinsk stat, säger Jonas Gahr Støre på en pressträff.

Samtidigt uppmanar han andra länder att göra samma sak. Ett erkännande kan ge hopp, säger Jonas Gahr Støre.

– Mitt i ett krig, med tiotusentals döda och skadade, måste vi hålla liv i det som kan ge nytt hopp.

Utrikesminister Espen Barth Eide är säker på att det är rätt väg att gå.

– Detta är ett steg mot varaktig fred i Mellanöstern, säger han.

Samtidigt som Støre och Eide möter pressen meddelar Israel att de hämtar hem diplomater från Norge, enligt nyhetsbyråerna AP och AFP.

Oppositionen: ”Många dilemman”

Det största oppositionspartiet Høyre reagerar på regeringens besked. Partiledaren Erna Solberg och utrikespolitiska talespersonen Ine Eriksen Søreide säger att partiet också stöttar en tvåstatslösning, men är osäkra på om det är läge att göra det nu.

– Det här är en fråga med många dilemman, och argument på båda sidor. Detta är regeringens beslut, men Høyre är osäkra på om det är att närma sig en politisk lösning på konflikten att göra detta nu.

Sverige erkände som första EU-land Palestina 2014.

Den här artikeln är översatt och bearbetad från Altinget.no.

Forrige artikel S till attack mot SD i riksdagens partiledardebatt S till attack mot SD i riksdagens partiledardebatt Næste artikel Rasmus Paludan kandiderar för Folklistan i EU-valet Rasmus Paludan kandiderar för Folklistan i EU-valet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.