Tomas Tobé (M): EU måste frysa biståndet till Palestina

Sverige pausar utvecklingsbiståndet till Palestina. Men i EU har frågan splittrat kommissionen, som på måndagen gjorde en u-sväng i ärendet. Nu hoppas EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) kunna påverka för att frysa biståndet – men förslaget får stark kritik av parlamentskollegan Evin Incir (S).

Stor förvirring rådde på måndagskvällen efter att EU:s grannskaps- och udvidgningskommissionär Olivér Várhelyi gått ut på X, tidigare Twitter, med att EU fryser sitt utvecklingsbistånd till Palestina som reaktion på de senaste dagarnas attack mot Israel.

Ej förankrat förslag

Förslaget var dock inte förankrat i övriga kommissionen och senare på kvällen kom ett pressmeddelande där man förnekade att det fanns några planer på att avbryta utbetalningarna.

Nu får dock Várhelyis förslag stöd från svenske Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M).

– Jag menar att vi nu behöver frysa allt utvecklingsbistånd och utvärdera det. Jag tycker att det är en rimlig åtgärd i detta läge. Vi kan inte garantera att biståndspengar inte hamnar hos Hamas och därför behöver vi agera kraftfullt, säger Tomas Tobé till Altinget.

Vill utvärdera

Tomas Tobé är ordförande för parlamentets biståndsutskott och sitter även i parlamentets delegation till Israel. På måndagen gick han ut med ett besked till utskottet att han som ordförande anser att allt utvecklingsbistånd måste utvärderas och måste frysa det i väntan på det.

– Jag vet att det är många i mitt utskott som är väldigt engagerade för Palestinas sak. Men jag kände att vi inte kan försvara det som skett. Det här är ett terrordåd, de palestinska myndigheterna fördömer inte detta, det måste få konsekvenser. Vi kan inte bara fortsätta som vanligt, säger han och hoppas att han med sitt uttalande i sin roll som utskottsordförande kan vara med och påverkar utvecklingen i frågan.

Hur lång tid en sådan utvärderingen av biståndet kan ta kan han dock inte säga.

– Det återstår att se. Det är klart att det är ett omfattande arbete som behöver göras, säger han och understryker att det handlar om utvecklingsbistånd och inte humanitärt bistånd.

”Extremisternas nyttiga idioter”

Europaparlamentarikern Evin Incir (S), som sitter i parlamentets delegation till Palestina, är starkt kritisk till förslaget om fryst bistånd.

– Skulle man välja att dra in stödet till Palestina så skulle man bli extremisternas nyttiga idioter. Det är ingen annan än extremister i Palestina och i Israel som skulle tjäna på att befolkningen i Palestina blir utan tillgång till skola, sjukvård och det som är grundläggande för att klara av det dagliga livet, säger hon till Altinget.

Hon pekar på att delar av stödet även går till civilsamhällesorganisationer som jobbar med demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

– Så vill EU på riktigt få slut på våldet så är det bästa sättet att stödja demokratikämparna både i Israel och Palestina, säger hon och tillägger:

– Inte en enda krona från våra europeiska skattebetalare går till Hamas utan de går till palestinska myndigheter och det går till civilsamhällsorganisationer. Så det skulle vara förödande om man valde att gå den vägen.

Extrainsatt utrikesministermöte

På tisdagseftermiddagen träffade utrikesminister Tobias Billström (M) sina EU-kollegor för ett extrainsatt möte för att diskutera situationen, lett av EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Jag hoppas att ministrarna förstår att EU nu måste visa ledarskap för en tvåstatslösning och däri inte välja fel väg framåt genom att strypa det ekonomiska stödet till den palestinska befolkningen utan snarare se vikten av att fortsätta stödja demokratikämpar både i Israel och Palestina så att vi får slut på den här våldsspiralen som nu äger rum, säger Evin Incir.

Tomas Tobé tycker att det viktigaste nu är att EU ställer sig bakom Israels rätt att få försvara sig. Han hoppas att utrikesministrarna ska komma med ett starkt uttalande till stöd för Israel.

– Jag hoppas också det blir en tydlighet vad som gäller kring utvecklingsbistånd till Palestina och att man också visar på att man nu knyter närmare samarbete till Israel och lyssnar på vad de har för behov just nu. Israel är en allierad till EU och just nu behöver de vårt stöd, säger M-ledamoten.

”En present till Putin”

Den plötsliga upptrappningen i konflikten mellan Israel och Palestina kommer mitt i en tid när EU redan är pressad av ett annat krig i Europa.

– Det är klart att det här är i någon mening är en present till Putin från Hamas sida, säger Tomas Tobé och konstaterar att Ukraina uttalat ett väldigt stort stöd till Israel.

Evin Incir understryker att konflikten mellan Israel och Palestina och det upptrappande våldet inte bara påverkar befolkningen i Israel och Palestina negativt men också freden och säkerhet i Mellanöstern och globalt.

– Just nu står ju internationell rätt på spel globalt med Rysslands folkrättsvidriga aggression mot Ukraina. Vi behöver säkerställa att vi gemensamt tar kampen framåt för fred och säkerhet, inte eskalering av konflikter, säger hon.

{{toplink}}

Forrige artikel TV4 och SvD fälls efter Linda Staafs anmälan TV4 och SvD fälls efter Linda Staafs anmälan Næste artikel Fritidsforums ordförande tog inte avstånd från Hamas – ”förkastligt” Fritidsforums ordförande tog inte avstånd från Hamas – ”förkastligt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.