Efter översynen – kräver att Palestinabiståndet återupptas omgående

”Om inte regeringen omedelbart meddelar att biståndet återupptas så kommer vi att agera”, säger Miljöpartiets biståndspolitiska talesperson Janine Alm Ericson. Detta efter att Sida i sin kompletterande översyn inte ser några större hinder för att återuppta de frysta utbetalningarna.

– Sidas översyn har uppenbarligen varit grundlig, och den enda slutsatsen man kan dra är att biståndspengarna borde börja betalas ut till Palestina igen, säger Janine Alm Ericson till Altinget.

Sidas kompletterande översyn av Palestinabiståndet överlämnades till regeringen under torsdagseftermiddagen och blev offentlig under fredagen (se faktaruta nedan).

Kommer ni att agera på något sätt i riksdagen?

– Om inte regeringen omedelbart meddelar att biståndet återupptas så kommer vi att agera, säger Janine Alm Ericson.

Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida, har lett arbetet med översynen.

– Man kan känna sig lugnad av det faktum att vi har screenat alla direkta samarbetsparter och deras partners i efterföljande led. Ingen har återfunnits på EU:s sanktionslista. Hade det varit så att biståndet var orienterat mot många Hamasvänliga aktörer så hade vi knappast fått det här resultatet, säger Göran Holmqvist till Altinget.

Regeringen som avgör

Samtidigt påpekar Göran Holmqvist att detta inte med automatik leder till ett återupptaget utvecklingsbistånd, utan att det är en fråga för regeringen.

– Sida har talat om vilka slutsatser vi har dragit baserat på översynen, sedan lämnar vi över detta material till regeringen som har att besluta om den framtida styrningen av biståndet till Palestina. Där kan andra överväganden komma att väga in, säger han.

Janine Alm Ericson är kritisk till hur hela frågan har hanterats.

– Jag tycker att det var otroligt cyniskt av regeringen att dra in pengarna för utvecklingssamarbetet i en tid när de behövs som allra mest, säger hon.

Här finns uppgifter, som fortfarande utreds, om att Unwra-personal deltagit i ett terrordåd. Hade det inte varit mer uppseendeväckande om regeringen hade avstått från en fördjupad granskning?

– Granskningen behövde göras, och Sida kom med en redan tidigare. Men att frysa biståndet medan granskningen pågår, i en situation som den vi ser i dag, är bara cyniskt. Det har förvärrat situationen avsevärt för många människor.

Göran Holmqvist sade till GP att han aldrig har varit med om en så omfattande kontroll av vad olika aktörer har sagt.

Men det är väl en extrem situation också, kan det inte vara motiverat just därför?

– Jag ifrågasätter inte regeringens motiv. Uppenbarligen har man velat säkerställa att stöd inte går till aktörer som exempelvis försvarar Hamas attacker. Jag bara konstaterar att jag aldrig tidigare har varit med om en så bred analys av vad så många organisationer har sagt eller inte sagt i sociala medier. För mig var det lugnande att vi i analysen av över 100 000 uttalanden bara identifierade två fall som direkt försvarade eller hyllade Hamas, säger Göran Holmqvist.

Ni hittar inga kopplingar till Hamas. När det gäller de partnerorganisationer som inte hade stämt av mot EU:s sanktionslista, har de inte följt era direktiv eller har de inte fått några sådana direktiv?

– Det är betryggande att ingen av dem har förmedlat medel till någon som står på EU:s sanktionslista. Sedan har vi gjort revisionerna och där har det konstaterats brister. De villkor som vi har haft om EU:s sanktionslista har våra avtalsparter i några fall inte fullt ut fört vidare gentemot sina partners. Och i ett relativt stort antal fall har man inte dokumenterat att de här kontrollerna gjorts på det sätt som man borde.

Hur allvarlig är den kritiken?

– Vi tar alla revisionsanmärkningar på allvar. Men just i detta fall har våra revisorer konstaterat att anmärkningarna är förhållandevis lätta att åtgärda. Att det åtgärdas kommer Sida att säkerställa innan eventuella nya utbetalningar. Bortsett från detta har vi inte identifierat några hinder för att återuppta utbetalningarna, med något undantag, säger Göran Holmqvist.

Altinget har sökt bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) och bad om att få svar på följande frågor:

När fattar regeringen beslut om Palestinabiståndets framtid?

Du har varit kritisk mot de brister som upptäckts i den kompletterande översynen. Men är inte det mest uppseendeväckande att svenskt bistånd under de svåraste omständigheter, i den svåraste av miljöer, visar sig ha säkrat att pengarna inte har gått till extremism?

Janine Alm Ericson säger. ”Jag tycker att det var otroligt cyniskt av regeringen att dra in pengarna för utvecklingssamarbetet i en tid när de behövs som allra mest.” Vad tänker du?

Johan Forssell är på utlandsresa och skickar ett skriftligt svar.

”Sidas kompletterande rapport är omfattande och man har granskat 207 biståndsorganisationer. Som Sida själva konstaterar har man funnit flera brister. Däribland har 10 av 19 direkta partnerorganisationer inom utvecklingsbiståndet som vidareförmedlar svenska biståndsmedel inte haft fullgoda rutiner för screening mot EU:s sanktionslistor. Det är mycket allvarligt, inte minst för att dessa organisationer i sin tur vidareförmedlar skattepengar till en rad andra organisationer. Jag välkomnar att man har tagit fram konkreta åtgärdsförslag.” 

”Sverige är en stor givare och med det följer ett stort ansvar. Vi är en regering som menar allvar med att svenskt bistånd alltid ska tåla granskning.”

”Det är samtidigt viktigt att skilja på utvecklingsbiståndet och det humanitära biståndet som går till nödhjälp. Sveriges humanitära stöd, som går till civilbefolkningen, har både fortsatt och ökat. Den svenska regeringen har också tagit initiativ så sent som förra veckan i EU, för att det humanitära tillträdet till Gaza ska öka, så att mer hjälp ska komma in till människor i nöd.” 

”Vi kommer noggrant att analysera det som framkommer i Sidas rapport och återkomma kring regeringens fortsatta arbete med det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Palestina.”

SD, KD och L

Altinget har också frågat de övriga Tidöpartierna hur de ställer sig i frågan om Palestinabiståndet och om Sidas översyn får dem att vilja återuppta det igen.

Aron Emilsson, Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson och ordförande i utrikesutskottet:

”Det är ställt bortom allt rimligt tvivel att det krävs ett effektivt och träffsäkert humanitärt bistånd, vilket regeringen och Sverigedemokraterna utökat sedan krigets början, givet den allvarliga situationen för många civila. Vi har också varit pådrivande för att det ska kanaliseras genom trovärdiga och opartiska organisationer. Vad gäller utvecklingsbiståndet kräver det en ordentlig genomlysning innan det kan bli aktuellt att återuppta, för att utesluta att det går till någon form av antisemitism eller terrorism.”

”För närvarande arbetar vi med analysen av Sidas kompletterande översyn och behöver återkomma i frågan.”

Gudrun Brunegård, Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson:

”Sidas kompletterande översyn kring biståndet i Palestina presenterades 15 februari. KD håller, precis som övriga regeringen, fortsatt på att analysera rapportens slutsats. Vi inväntar därutöver utrikesdepartementets egna utlåtande. För KD är det avgörande att säkerställa att bistånd till Palestina bidrar till en demokratisk utveckling samt en tvåstatslösning med Israel. Det är med dessa principer i åtanke som vi fortsätter att analysera och bedöma Sidas översyn.”

Liberalernas pressavdelning skriver att partiet ser det som ”grundläggande att svenskt bistånd går genom demokratiska organisationer. Det innebär i Palestina att man förbehållslöst ska fördöma Hamas, terror och inte bidra till antisemitism. Sidas kompletterande översyn har just kommit. Vad gäller biståndet framåt i Palestina måste utvecklingsbiståndet på ett tydligare sätt bidra till en framtida tvåstatslösning.”

Forrige artikel S om fackkritiken: ID-kontrollkrav rimligt i allvarligt säkerhetsläge S om fackkritiken: ID-kontrollkrav rimligt i allvarligt säkerhetsläge Næste artikel Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning Ministrar ändrar sina cv:n efter granskning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.