Norlén fortsätter – SD-ledamot får talmanspost i andra omgången

Med brett stöd i riksdagen fortsätter Andreas Norlén som talman ytterligare en mandatperiod. Julia Kronlid (SD) har valts till andre vice talman efter att i en andra omgång fått en majoritet av rösterna.

Andreas Norlén har återigen valts till riksdagens talman. Det står klart efter att den nya riksdagen sammanträtt för första gången.

– Jag står ödmjuk inför förtroendet, full av respekt inför uppgiften men också fylld av glädje inför att ännu en tid få leda Sveriges viktigaste demokratiska institution, säger Norlén på en pressträff.

Det är enligt Norlén själv första gången sen enkammarriksdagens införande som en talman från ett borgerligt parti har valts enhälligt. Den moderata riksdagsledamoten nominerades till posten av M, SD, KD och L gemensamt och fick stöd av riksdagens samtliga ledamöter. 

– Man lagar inte det som fungerar. I synnerhet inte det som fungerar mycket väl, säger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge.

Riksdagen har även valt S kandidat till förste vice talman: Kenneth G. Forslund. Forslund har suttit i riksdagen sedan 2002, under den senaste mandatperioden som utrikesutskottets ordförande.

Kritiserad kandidat vald

Valet av andre vice talman har blivit desto mer uppmärksammat. De fyra högerpartierna nominerade Julia Kronlid (SD) som kritiserats för uttalanden om abortfrågan och evolutionen. 

– För Liberalerna är det viktigt att svenska folkets vilja respekteras. Vi tycker att proportionalitetsprincipen är viktig. Det tyckte vi 2014, 2018 och 2022, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson. 

MP nominerade en motkandidat, den egna ekonomiskpolitiska talespersonen Janine Alm Ericson, som också V ställde sig bakom. Valet av andre vice talman skedde i en sluten omröstning i två omgångar innan Julia Kronlid (SD) fick en majoritet av rösterna. 

{{toplink}}

Till tredje vice talman valdes Centerpartiets kandidat Kerstin Lundgren (C) efter tre slutna omröstningar mot V-nominerade Lotta Johnsson Fornarve (V) som varit andre vice talman under den senaste mandatperioden. I den andra omröstningen fick Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, tio röster. Detta trots att han inte var nominerad.

Första sammanträdet

Det var första gången den nya riksdagen samlas på måndagen, under ledning av S-ledamoten Carina Ohlsson (S) som under en kort tid är riksdagens ålderspresident.

Utöver val av talman har även ett upprop genomförts. Av de 349 ledamöterna sitter 253 personer kvar från den tidigare mandatperioden. 81 ledamöter tar plats i riksdagen för första gången och 15 ledamöter har suttit tidigare och kommer nu tillbaka.

Forrige artikel Överblick: Talmansval och Meloni vinner i Italien Överblick: Talmansval och Meloni vinner i Italien Næste artikel Kristersson ska återrapportera till talmannen på onsdag Kristersson ska återrapportera till talmannen på onsdag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.