Överblick: Talmansval och Meloni vinner i Italien

Kontroversiellt val av talman inom SD. Italien kan få sin första kvinnliga premiärminister. Gymnasiefriskolor mer generösa med betygen. Inget klart styre i Malmö trots rödgrön majoritet.

Det italienska valet fick ett skralt valdeltagande, skriver bland andra TT/Omni. Endast runt 64 procent av väljarna tog sig till vallokalerna.

Valets segrare blev nationalkonservativa Fratelli di Italia (FDI) – Italiens bröder, med partiledaren Giorgia Meloni som viktigt dragplåster i valrörelsen. Meloni går nu av allt att döma mot att bli historisk som Italiens första kvinnliga premiärminister.

Kontroversiellt val av talman inom SD

Aftonbladet skriver att SD:s regeringsförhandlare utreds internt sedan flera kvinnor larmat om olämpligt beteende. Uppgifterna kommer efter att det i går visade sig att förhandlingarna hittills utmynnat i att SD, M, KD och L i går meddelade att de gemensamt nominerar Andreas Norlén (M) att bli riksdagens talman under ännu en mandatperiod, vilket Altinget skrev om då. Partierna har även enats om att SD ska få dubbelt så många presidieposter som M i utskotten.

Till andre vice talman nomineras Julia Kronlid (SD), vilket såväl Nooshi Dadgostar som Annika Strandhäll är synnerligen kritiska till, enligt flera medier, däribland SVT och Aftonbladet

Men även Sverigedemokraternas Björn Söder är kritisk. Åtminstone enligt källor till Aftonbladet, som skriver att Björn Söder, som varit talman för SD under den gångna mandatperioden, inte informerades på förhand samt att han ska ha blivit ”rasande” då han fick veta att nomineringen tillfallit partikollegan Kronlid i stället. Kronlid själv vill inte kommentera. 

– Björn Söder och jag har varit vänner i 12 år inom politiken, jag har väldigt stor respekt för honom. Sedan hur de inre diskussionerna varit i partiet är inget jag vill gå in på eller kommentera, säger hon till Aftonbladet

Talmansvalet äger rum i dag klockan 11.00. 

Friskoleelever får högre betyg

Dagens Nyheter rapporterar om en färsk rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, som visar att gymnasiefriskolor är mer generösa med höga betyg än vad kommunala skolor är.

Förvisso visar rapporten också att eleverna i friskolor får bättre provresultat i svenska och engelska samt att de oftare avslutar gymnasiet och studerar vidare därefter. Men det är också så att friskolor sätter högre betyg på sina elever ”i förhållande till hur deras elever presterar på de nationella proven”, skriver DN. 

En av rapportförfattarna, Karin Edmark, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, säger till tidningen att studien tydligt visar att ”likvärdigheten i betygsättningen mellan skolor behöver förbättras”.

Vänder sig S åt höger i Malmö?

Frustrationen växer hos Vänsterpartiet i Malmö. Det skriver Sydsvenskan, som rapporterar att det ännu två veckor efter valet inte finns ett klart styre i staden – trots att de tre rödgröna partierna S, V och MP gemensamt utgör en tydlig majoritet i kommunfullmäktige.

Ändå har S ännu inte pratat med V, däremot har Socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh träffat såväl C:s som L:s förhandlingsdelegationer.

Liberalernas Roko Kursar, som haft ett nära samarbete med S under den gångna mandatperioden, konstaterar att: 

– Bollen är hos de rödgröna – och allra mest hos Socialdemokraterna.

Forrige artikel Polisen och försvarsmyndigheterna slipper spara el Polisen och försvarsmyndigheterna slipper spara el Næste artikel Norlén fortsätter – SD-ledamot får talmanspost i andra omgången Norlén fortsätter – SD-ledamot får talmanspost i andra omgången
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.