Ny vd för Ingenjörsvetenskapsakademien

Syliva Schwaag Serger blir ny vd för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Hon tillträder i oktober och blir då den tionde personen på posten.

Hon är professor ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet. Tidigare har hon varit universitetets prorektor.

Nu har IVA:s styrelse beslutat att utse henne till ny vd.

– Jag ser fram emot att leda IVA:s verksamhet i en utmanande tid – för Sverige, Europa och världen. Ingenjörskonst spelar en avgörande roll i att tackla vår tids största samhällsutmaningar och säkra vår framtida frihet och välstånd och här har IVA en viktig roll att spela, säger Syliva Schwaag Serger i ett pressmeddelande.

Hon är ordförande i Formas forskarråd och ledamot i den statliga AI-kommissionen. Dessutom anlitas hon ofta som Kina- och innovationsexpert av EU-kommissionen.

– Jag har stor tilltro till att hennes visionära ledarskap kommer att skapa stort internt och externt engagemang, säger Marcus Wallenberg, IVA:s preses.

Hon efterträder Tuula Teeri som har varit IVA:s vd sedan 2017 och när hon tillträder den 1 oktober blir hon den tionde vd:n sedan akademien grundades 1919.

Forrige artikel Landshövding åkte taxi för 82 000 – på skattebetalarnas nota Næste artikel Techentreprenör föreslås till SNS styrelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.