Oppositionen efter energisamtalen: Bättre än ingenting

På onsdagen mötte regeringen samtliga riksdagspartier för ett samtal om energipolitiken. Centerpartiets Rickard Nordin och Vänsterpartiets Birger Lahti är försiktigt positiva efter mötet. ”I bästa fall var det här en ärlig första trevare”, säger Rickard Nordin till Altinget.

Samma dag som finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgetpropositionen valde energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att bjuda in riksdagspartierna till ett samtal om energipolitiken. Med vid bordet fanns även representanter från näringsliv och forskning.

Birger Lahti, Vänsterpartiets energipolitiska talesperson, är försiktigt optimistisk när Altinget når honom strax efter mötet.

– Bättre än ingenting, även om nu självaste statsministern brukar säga att kafferepen inte ger någonting. Det är ändå bra att de vill höra vilka inspel partierna har. Men tror de att oppositionens stöd är gratis, så tror de fel, säger han.

Fick du intrycket att mötet var ärligt menat eller mest ett spel för gallerierna, så regeringen kan säga att den lyssnat på oppositionen?

– Nog finns det väl en gnutta ärlighet i det. Jag tror regeringen, eller ja Tidöpartierna, inser att det de hela tiden säger faktiskt inte är det som näringslivet vill höra. Att kärnkraften inte är svaret på varje fråga. Elbehovet finns här och nu, men kärnkraften ligger långt fram i tiden. Så det fanns väl ändå en ärlighet i det.

C: Saknas vilja att diskutera stora frågorna

Centerpartiet har drivit hårt på för att regeringen ska bjuda in till samtal om en ny bred energiöverenskommelse. Men även Rickard Nordin, partiets energipolitiska talesperson, är milt positiv efter mötet med regeringen.

Vad är din slutsats efter mötet?

– Att regeringen är mån om att prata på en väldigt hög abstraktionsnivå, i form av planerings- och leveranssäkerhetsmål. Däremot att diskutera de stora frågorna, kring förutsättningarna för kraftslagen, där saknas det fortfarande en vilja, säger han till Altinget. 

Hur ser förutsättningarna ut för regeringen att få brett stöd hos oppositionen för just sådana mål?

– Vi har ju fortfarande inte fått se några sorts skrivningar eller förslag. Det här var mer av typen remissrunda, utan att ha något att ta ställning till. Vill man ha Centerpartiets röster i riksdagen så behöver också Centerpartiet vara med och förhandla.

Kan Centerpartiet ställa sig bakom ett leveranssäkerhets – eller planeringsmål?

– Det beror på vad det innebär i praktiken. Vi har inte fått ett förslag på hur ett planeringsmål ska se ut, och vilken tidshorisont som gäller, och inte heller hur man utformar ett leveranssäkerhetsmål. Då är det väldigt svårt att diskutera. I bästa fall var det här en ärlig första trevare. Så om regeringen är seriös, så är det självklart så att vi kommer att ställa upp, säger han och fortsätter:

– Jag har inget emot att man börjar i den änden för att sedan gå in på djupet. Men det här räcker ju inte på långa vägar i förhållande till vad näringslivet, hushållen och andra vill ha. För att få någon typ av långsiktig stabilitet i energipolitiken räcker det inte med ett leveranssäkerhets– och planeringsmål. Man måste veta under vilka förutsättningar man investerar. Det behöver tas i bred politisk enighet. 

Finns det någon andra dejt inbokad?

– Nej, det finns inga sådana. Man har lovat att återkomma i någon form. Och om regeringen ska hålla sin tidsplan, så måste man fatta beslut inom en månad för att sedan lägga den i november, säger Rickard Nordin och syftar på den energipolitiska inriktningspropositionen som regeringen aviserat att lämna till riksdagen under hösten.

,

Forrige artikel Krismöten på myndigheterna efter budgetbeskedet Krismöten på myndigheterna efter budgetbeskedet Næste artikel Havsavtal tar nya kliv i FN: Vi jobbar hårt med att nå det nu Havsavtal tar nya kliv i FN: Vi jobbar hårt med att nå det nu
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.