Oppositionen efter L:s vändning: Upp till bevis

Den 24 april har Liberalerna möjlighet att visa att de menar allvar med att de vill införa offentlighetsprincipen i friskolor genom att stödja oppositionens förslag i riksdagen, skriver S, C, MP och V i en gemensam uppmaning till regeringspartiet. 

Liberalerna ändrar sig och vill nu att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor, något som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern sedan tidigare står bakom.

Tillsammans med Liberalerna finns det nu en majoritet i riksdagen, skriver oppositionspartierna i ett gemensamt pressmeddelande där de uppmanar regeringspartiet att stödja deras förslag i riksdagen.

”Tomt prat”

Partiernas utbildningspolitiska talespersoner Åsa Westlund (S), Daniel Riazat (V), Anders Ådahl (C) och Camilla Hansén (MP) vill se att Liberalerna menar allvar med sitt uttalande. 

– Om Liberalerna menar allvar måste de visa det i praktisk handling genom att tillsammans med oss rösta för det förslag om införande av offentlighetsprincipen för fristående skolor den 24 april. Annars är detta bara tomt prat från L.

Vill samla majoritet

I Tidöavtalet står det att offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för mindre friskolor. Liberalerna, som tidigare velat se en insynsprincip i fristående skolor, meddelade på onsdagen att man hade ändrat sig. Till SVT säger partiledare Johan Pehrson att anledningen är att för många skolor missköter sig. 

– Jag hoppas kunna samla en majoritet i regeringsunderlaget för detta, säger Pehrson till SVT.

Inom kort kommer också den utredning som tittar på hur offentlighetsprincipen i fristående skolor kan införas att presenteras. 

{{toplink}}

Forrige artikel Minds tidigare gs blir ny samordnare för suicidprevention Minds tidigare gs blir ny samordnare för suicidprevention Næste artikel Försäkringskassan: Fritidskortet kräver 160 heltidstjänster Försäkringskassan: Fritidskortet kräver 160 heltidstjänster
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.