Oppositionen sågar höjt rotavdrag – ”Otroligt tondövt”

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet är kritiska till att regeringen prioriterar höjt rotavdrag i budgeten. ”Det är otroligt tondövt när människor har svårt att sätta mat på bordet”, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson, till Altinget. 

Oppositionspartierna är kritiska till förslaget om höjt tak för rot-avdrag som regeringen presenterar inför nästa års budget

– Det är otroligt tondövt när människor har svårt att sätta mat på bordet, man är pressad av höga kostnader för amortering på sitt boende, att i det läget tro att ett höjt tak i rut och rot är lösningen på de ekonomiska bekymmerna i vårt land, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson.

Han menar att satsningen på rot-avdraget innebär en snedfördelning och att man inte alls lyckas komma åt grundproblemet i sektorn nu – att det byggs för få bostäder.

– Regeringen har snarare förvärrat läget genom att ta bort investeringsstödet som både pressade hyrorna i nybyggnation och som gjorde att vi fick upp bostadsbyggandet. Det har man tagit bort från regeringens sida utan att egentligen presentera något annat initiativ, säger Damberg. 

{{toplink}}

Högre subvention

Socialdemokraterna har å sin sida föreslagit en högre subventionsgrad för rot-åtgärder som leder till energieffektiviseringar och en satsning på energieffektiviseringar för hyresbostäder. 

– För det är också otroligt viktigt att se att många hyresfastigheter idag släpper ut väldigt mycket energi i onödan och skulle med rätt insatser kunna minska klimateffekten, men framförallt minska effekten på hyrorna långsiktigt. 

Från Socialdemokraterna har tidigare även aviserats att ni tittar på ett annat typ av investeringsstöd. Kommer ni att lägga ett förslag om ett nytt investeringsstöd i er skuggbudget?

– Vi kommer att återkomma i vår budget, men vi tittar väldigt seriöst på bostadssektorn för nu har vi en bostadskris där bostadsbyggandet i princip tvärstannar. 

– Vi har tidigare drivit investeringsstöd men vi tittar också på andra modeller.

Hur ser du på de planeringsbonusar till kommunerna som regeringen tillför i budgeten?

– Jag har inga synpunkter på så små pengar i budgeten. Det gör väl varken till eller från. Det är väl bra att man fokusera på möjligheten att jobba systematiskt med de frågorna, men det är ingenting som kommer att märkas i aktiebolaget Sveriges ekonomi.

”Gynnar Stockholm”

Även från Vänsterpartiets sida är man kritisk till att det är rot-avdraget som regeringen väljer att satsa på i budgeten.

– Det är ganska anmärkningsvärt att i det här läget lägga ett förslag på en höjning av taket. Det är ju verkligen helt andra behov som finns, både allmänt när det gäller välfärden och hushållens ekonomi och när det gäller bostäder, säger Ali Esbati (V), ekonomiskpolitisk talesperson till Altinget. 

Han poängterar också att subventionen som den är utformas i sig slår snett. 

– Detta är en subvention som har en väldigt skev fördelningsprofil som man nu stärker genom höjt tak. Även geografiskt har det en sned fördelningsprofil, det är ju folk i Stockholm med omnejd som använder det oproportionerligt mycket, säger han. 

C vill se sänkt skatt

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är också tveksam till satsningen. 

”Det här kommer inte bidra till att lösa den stora bostadsbristen vi ser runtom i landet. Det behövs helt andra satsningar om man vill satsa på Sverige, vår infrastruktur och samhällsbygget”, säger Muharrem Demirok i en skriftlig kommentar till Altinget. 

”Jag har svårt att se att det här är rätt prioritering i det ekonomiska läget vi står inför. Det hade varit långt mycket bättre att sänka skatten för människor med låga och medelinkomster, men det har regeringen inte prioriterat”, tillägger han. 

{{toplink}}

Forrige artikel Avfallsanläggningar med tjuvaktiga vildsvin gick under SVA:s radar Avfallsanläggningar med tjuvaktiga vildsvin gick under SVA:s radar Næste artikel Budgetpengar ska öka takten kring digital infrastruktur Budgetpengar ska öka takten kring digital infrastruktur
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.