Orimligt att vi vet så lite om skillnaderna mellan män och kvinnor på bolånemarkanden

Könsuppdelad statistik från finansiella bolag är helt avgörande för att skapa underlag till en bättre analys av den ekonomiska ojämställdheten, skriver Camilla Wagner, ordförande Fredrika Bremer-förbundet.

I samband med skolstarten kommer många förändringar. En stor mängd barn har fått en ny väg till skolan. Flest skilsmässor tas ut under sommaren. Då börjar också en ny ekonomisk verklighet för föräldrarna. Inte minst för mamman.

Analysera den ekonomiska ojämställdheten

Kvinnors ekonomiska egenmakt har varit ett fokusområde för Fredrika Bremer-förbundet i 140 år. Rätten till egen försörjning, lika lön för lika arbete och rätten att äga är i grunden värderingar som de flesta ställer sig bakom.

Jämställda villkor när det gäller att kunna skaffa sig ett eget boende borde vara lika självklart. Sex av tio kvinnor har inte råd att bo kvar i det gemensamma boendet vid en seperation enligt en undersökning vi lät göra i fjol. Således är det oftast kvinnan som behöver hitta en ny bostad för sig och barnen.

Boendet är den största enskilda utgiften för de allra flesta hushåll i Sverige. Ska man kunna motverka den ekonomiska ojämställdheten är den givetvis ett område som behöver analyseras. Problemet är att det inte finns någon könsuppdelad statistik att tillgå när det gäller boräntor.

Kvinnor diskrimineras troligen

Under våren 2024 lät vi Sifo undersöka hur banker bemöter kvinnor och män. Det tydligaste resultatet var att bankerna är en vit fläck på kartan över den ekonomiska jämställdheten. Bankanställda själva anger att omförhandling av bolån är den situation då kvinnor troligen riskerar att diskrimineras och alltså får betala högre ränta än män. Samtidigt vet ingen hur det faktiskt ser ut.

Riksbanken samlar in officiell statistik över boräntor men där saknas helt uppgifter om låntagarnas kön. Finansinspektionen publicerar en årlig bolånerapport men med undantag för 2022 års rapport har den aldrig innehållit någon form av könsuppdelad statistik.

Vid ett rundabordssamtal under Almedalsveckan, som Fredrika Bremer-förbundet stod värd för tillsammans med Sveriges kvinnoorganisationer, diskuterades frågan med representanter från storbankerna och från Finansinspektionen. Under samtalet bekräftades att bristen på könsuppdelad statistik utgör ett problem när det kommer till uppföljning och granskning av eventuell diskriminering.

Fredrika Bremer-förbundet menar att könsuppdelad statistik från finansiella bolag är helt avgörande för att skapa underlag till en bättre analys av den ekonomiska ojämställdheten och därmed bidra till åtgärder som minskar densamma. Det är orimligt att vi vet så lite om skillnaden mellan kvinnors och mäns villkor på bolånemarkanden. Och faktiskt om kvinnors och mäns boendekostnader över huvud taget.

Stärk den ekonomiska jämställdheten

Fredrika Bremer-förbundet uppmanar regeringen att omedelbart ge ansvariga myndigheter tydliga uppdrag att åtgärda detta. Riksbankens officiella statistik behöver kompletteras med uppgifter om villkoren för olika grupper av låntagare, inte minst när det gäller kön. Finansinspektionen bör ges ett tydligt uppdrag att analysera bolånemarknaden ur ett jämställdhetsperspektiv.

Den vita fläcken på kartan över den ekonomiska jämställdheten måste fyllas i. I förlängningen behövs också åtgärder som stärker kvinnors ekonomiska egenmakt på bostadsmarknaden och då inte minst när många är som mest utsatta, vid skilsmässor och separationer.

Redan i dag vet vi att det finns behov av skärpta regler kring bodelning och ett starkare skydd för den ekonomiskt svagare parten. Med mer kunskap om hur verkligheten faktiskt ser ut läggs en bättre grund för ytterligare politik som stärker den ekonomiska jämställdheten.

Forrige artikel Ge inte extremisterna rätt Ge inte extremisterna rätt Næste artikel Din dröm om ingenjörslandet Sverige saknar grund, Mats Persson Din dröm om ingenjörslandet Sverige saknar grund, Mats Persson