Oro för svensk modell när EU steppar in på bostadspolitiken

Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta är överens om att detaljerna i bostadspolitiken sköts bäst på nationell nivå. Sveriges allmännytta tror att lättnader i statsstödsreglerna kan bli positivt, medan Fastighetsägarna är oroliga för att de privata aktörerna kan missgynnas. 

Att Ursula von der Leyen kommer att tillsätta en bostadskommissionär och även se över statsstödsreglerna för bostäder beskrivs som en seger av International Union of Tenants (IUT) och Housing Europe, paraplyorganisationer för hyresgästföreningar och offentliga bostadsbolag. 

Från de svenska motsvarigheterna Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta är reaktionerna mer modesta. Båda ser att det finns positiva möjligheter. Men de flaggar också för att den svenska modellen med en generell bostadspolitik, förhandlande hyror och ett bruksvärdessystem, som sticker ut i det europeiska sammanhanget, nu behöver värnas. 

”Jag tycker det är ganska svårt att bedöma hur von der Leyen tänker sig rollen som bostadskommissionär, det finns ju inte så mycket på pränt kring den här rollen idag. Men vi på Hyresgästföreningen är mycket tydliga med att bostadspolitiken är och ska förbli en nationell fråga. Det får inte urholkas av att von der Leyen tillsätter en bostadskommissionär i Bryssel”, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till Altinget. 

”Följer frågan noga”

Hon poängterar att Sverige har ett stort behov av att bygga nya bostäder med rimliga hyror och många bostäder som behöver energieffektiviseras. Men att den förändring av statsstöden som Ursula von der Leyen flaggat för inte får ske på bekostnad av den generella bostadspolitik som Sverige har.

Jörgen Mark-Nielssen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, delar bilden att det finns en viss risk att den svenska modellen kan komma att ifrågasättas när EU-institutionerna ska ta sig an bostadspolitiken. 

– Därför kommer vi att följa detta noga. Det kommer ju att vara en diskussion om detta och vi vill ju behålla vår modell. Men jag ser inga omedelbara risker, säger han till Altinget. 

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, tolkar Ursula von der Leyens initiativ som en utmaning för Sveriges del. 

– Alla som värnar den svenska modellen utmanas i någon utsträckning, oavsett var du står politiskt och varför du vill undvika överstatlig inblandning, säger han.

Risk att vissa missgynnas

Från Fastighetsägarnas sida finns samtidigt en oro för att en översyn av statsstödsreglerna kan komma att missgynna privata aktörer om man inte är väldigt noga med hur de utformas. 

Martin Lindvall menar att det blir viktigt att statsstöden utformas på ett sätt så att de gynnar både privata och offentliga aktörer, annars riskerar konkurrensneutraliteten på marknaden att försvinna. 

– Det vore ju olyckligt, i synnerhet som behovet av privat kapital som investeras på bostadsmarknaden är större än på flera decennier. Om privata och institutionella aktörer då upplever att konkurrensförutsättningarna försämras kommer det kapitalet att investeras någon annanstans, säger han. 

Jörgen Mark-Nielssen ser dock ingen anledning till att allmännyttan skulle få fördelar framför andra av en ny utformning av statsstöden. 

– Det rimliga är ju att det kommer gå till alla, att allmännyttan inte får någon särbehandling, och det är ju inget som vi eftersträvar heller, säger han. 

Viktigt symbolvärde

Generellt tycker Jörgen Mark-Nielssen att det är ett viktigt symbolvärde att EU-utser en bostadskommissionär. 

– Men sannolikt inte bara ett symbolvärde, utan den här kommissionären kommer behöva leverera. Antagligen kommer den att behöva leverera planen och se till att den genomförs. 

Han tror också att EU-kommissionens initiativ kan komma att leda till flera positiva förändringar, även om mycket fortfarande är oklart och kommer att beslutas längre fram. 

– Jag kan ju tänka mig att vissa lättnader i statsstödsreglerna kan bli positivt. Och även att Europeiska investeringsbanken ska kunna hjälpa till med finansiering, det är också positivt.

Även Martin Lindvall är generellt positivt till att EU-kommissionen lyfter problemen på bostadsmarknaden som han tycker fått alltför lite fokus. 

– Jag välkomnar naturligtvis om kommissionen ställer krav på Sverige att bli bättre inom det här området och jag tänker då framför allt på insatser mot hemlöshet och villkor för en bättre fungerande hyresmarknad. Men jag föredrar att vi tar den diskussionen i Sverige och själva utformar den politik som behövs, gärna med inspiration från fungerande exempel i andra EU-länder.

EU kan sätta mer press

Från Hyresgästföreningen är möjligheten för EU att sätta större press på medlemsländerna att lösa de strukturella problem som finns kopplade till bostadsfrågan runt om i Europa en fördel med initiativet.

”Vårt gemensamma mål måste ju vara att alla ska ha rätt till ett tryggt boende till rimlig kostnad. Men lösningarna och det politiska ansvaret måste vara upp till varje land”, skriver Marie Linder. 

{{toplink}}

Forrige artikel Utredare: Föreningskunskap i skolan ska stärka ungas engagemang Utredare: Föreningskunskap i skolan ska stärka ungas engagemang Næste artikel Fritidskortet på plats tidigast hösten 2025 Fritidskortet på plats tidigast hösten 2025
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.