Osäkert kort vem som ska leda EU-parlamentet

FÖRHANDLINGAR. Valet av ny talman i Europaparlamentet är mer ovisst än på många år då samarbetet mellan de största grupperna har brutit samman. Extrempartiers röster kan fälla avgörande.

– Tiden för stora koalitioner är förbi, sa socialdemokraternas Gianni Pittella igår kväll under den europeiska partiledardebatten inför valet av ny talman i EU-parlamentet nästa vecka.

Tidigare har EPP (European People's Party – konservativa och kristdemokrater) och S&D (Socialists and Democrats – socialdemokrater) samarbetat och delat på ledarskapet inom EU. Men nu är sprickan mellan de största partierna total och båda sidor beskyller varandra för att bryta tidigare gjorda överenskommelser.

EPP hänvisar till ett skriftligt avtal från sommaren 2014 där man kom överens om att Socialdemokraterna skulle inneha talmansposten den första halvan av mandatperioden 2014-2019 och att en EPP-politiker därefter skulle ta över. Pappret som tidigare varit hemligt men som publicerades av EPP-gruppen i tisdags signerades av Socialdemokraternas gruppledare Martin Schulz och liberalernas dito Guy Verhofstadt.

– Har man skrivit under ett avtal ska man hålla det. Det här sänker socialistgruppens trovärdighet, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M), till Altinget.

För många högerledare

Socialdemokraterna menar i sin tur att det finns andra muntliga överenskommelser gentlemän emellan kopplat till ledarskapet i de andra EU-institutionerna. De pekar på att såväl Kommissionen som Rådet, vars ordförande leder EU:s toppmöten, leds av EPP-politiker.

– EPP har försökt att krångla sig ur uppgörelsen att de inte ska ha alla tre posterna. Det tycker inte vi är rimligt, säger europaparlamentariker Marita Ulvskog (S) till Altinget.

Ulvskog framhåller att S&D är nästan lika stort som EPP. I EU-parlamentet sitter den borgliga gruppen på 217 stolar, S&D har 189.

Gunnar Hökmark och EPP vill inte göra kopplingar till vem som styr andra EU-institutioner och de menar att det aldrig har funnits någon annan uppgörelse än den skriftliga som de själva har publicerat.

Hökmark och Ulvskog är dock överens om en sak. De större gruppernas oförmåga att samarbeta kommer öka extrempartiers inflytande, dels i valet av talman men på längre sikt också i sakfrågor.

Försvagad liberal kompromiss

Liberalernas ledare Verhofstadt utmålar sig själv som en kompromiss mellan de största blockens kandidater. Men han har minskat sina chanser de senaste dagarna efter ett pinsamt nederlag inom sitt egna parti. Verhofstadt som är federalist och en av unionens största integrationsförespråkare försökte till mångas förvåning få in den EU-kritiska italienska Femstjärnerörelsen i sin politiska familj och därmed säkra positionen som parlamentets tredje största grupp. Försöket misslyckades sedan en tredjedel av de egna ledamöterna sa nej.

Verhofstadt försvarade under debatten igår sitt agerande och sa att planen var att försöka försvaga de EU-skeptiska krafter i Europa.

Utan uppgörelse mellan högern och vänstern och med en försvagad liberal är utgången minst sagt oviss när parlamentet röstar om ny talman i Strasbourg på tisdag, 17 januari.

Forrige artikel EU-domstolen banar väg för ny lag om datalagring Næste artikel Kritiserad kommissionär backas upp av parlamentet Kritiserad kommissionär backas upp av parlamentet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.