Överblick: 300 miljarder i nytt krispaket och leveranser till sjukhus uteblir

ÖVERBLICK. Nytt krispaket om 300 miljarder kronor för att rädda svenska jobb. Allt fler EU-länder stänger gränser – leveranser av skyddsutrustning till Sverige uteblir. Socialstyrelsen meddelar att vårdcentraler kan få agera sjukhus. Svensk specialstyrka till Mali. Läs Altingets överblick.

– Coronaviruset kommer att få betydande negativa effekter för jobb och ekonomi. Sverige har en tung period framför sig. Hela samhället kommer att påverkas ekonomiskt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under måndagens pressträff.

Därför presenterar regeringen tillsammans med samarbetspartierna nu ett nytt krispaket för att begränsa de ekonomiska konsekvenserna av covid-19. Åtgärdspaketet är värt 300 miljarder kronor.

Redan under måndagen kommer ett nytt system för korttidspermittering att tillämpas.

"Staten kommer att ta tre fjärdedelar av kostnaden för att personal går ned i arbetstid, jämfört med korttidsarbete där kostnaden delas lika mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Även hela kostnaden för alla sjuklönekostnader ska hanteras av staten de kommande två månaderna, under april och maj.

Läs hela regeringens krispaket för svenska företag och jobb.

Sjukvårdsutrustning når inte Sverige

Efter att flera EU-länder har stängt sina gränser och även infört exportbegränsningar med anledning av coronaviruset har leveranser av bland annat sjukvårdsutrustning uteblivit. Det rapporterar SVT.

– De senaste veckorna har vissa EU-länder hindrat export av materiel och utrustning till andra EU-länder, även leveranser av sådant som redan beställts och betalats för. Det är inte en inre marknad som fungerar som den ska, säger handelsminister Anna Hallberg (S) till SVT.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har reagerat på att handeln inom EU inte fungerar och kommer under måndagen att lägga fram nya riktlinjer för hur medlemsländerna ska agera kring gränser och handel.

– Det är av yttersta vikt att EU:s inre marknad fungerar och låter varor flöda utan hinder, säger hon.

Vårdcentraler kan bli sjukhus

För att klara den allt mer ansträngda situationen på svenska sjukhus med anledning av corona kan det bli aktuellt att använda vårdcentraler för fler sjukvårdsplatser. Det skriver Dagens nyheter.

Men just nu är det tillgången till skyddsutrustning som är mest kritiskt, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

– Men vi måste förbereda oss på att det kan bli ett scenario där vi får ett ökat vårdbehov. Redan nu behöver prioriteringar göras inom vården för att vara beredd på de vårdbehov som kommer att uppstå, säger hon.

Regeringen har även avrått från alla icke-nödvändiga besök på äldreboenden och sjukhus.

Ny svensk specialstyrka till Mali

Regeringen vill skicka en ny specialstyrka till Mali och delta i den franskledda specialförbandsinsatsen Task force takuba. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Sveriges deltagande främjar säkerheten i Mali och Sahelregionen. Det underlättar i sin tur för utvecklingsinsatser i Mali som behövs för att på sikt nå en hållbar och fredlig utveckling i landet. Beslutet fattas också för att bidra till kampen mot internationell terrorism och ytterst göra även Sverige tryggare och säkrare, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Sverige planerar bistå med högst 150 soldater genom en helikopterburen snabbinsatsstyrka.

Forrige artikel Överblick: Danmark prövar den nordiska vänskapen och Vatikanen stänger påskfirande Överblick: Danmark prövar den nordiska vänskapen och Vatikanen stänger påskfirande Næste artikel Han är Årets hälsofrämjande chef Han är Årets hälsofrämjande chef
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.