Överblick: Danmark prövar den nordiska vänskapen och Vatikanen stänger påskfirande

ÖVERBLICK. På grund av coronavirusets utbrott blir det inget högskoleprov i vår och UD avråder från utlandsresor. Danmark får kritik för att statsministern stänger landets gränser. Socialstyrelsen tar över regionernas inköpsansvar för skyddsutrustning. Läs Altingets överblick.

På grund av coronavirusets spridning i Sverige flaggar regeringen för nya restriktioner framöver.

– Jag vill förbereda svenska folket för fler beslut som stör vardagslivet och orsakar problem. Fler sådana beslut kommer att fattas, ibland med mycket kort varsel, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff under fredagskvällen.

Under pressträffen gav ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), det historiska beskedet att vårens högskoleprov är inställt.

Under fredagen kom svenska utrikesdepartementen (UD) med nya reserekommendationer och avråder svenskarna från att göra icke nödvändiga resor utomlands.

Stängda gränser och nödlägen

På grund av coronavirusets utbrott har flera länder utlyst nationellt nödläge. Spanien har nu likt Italien satt hela landet i karantän och i Frankrike stänger man butiker, restauranger och biografer, rapporterar Expressen.

I Europa har Danmark stängt sina gränser och följs tätt av andra europeiska länder som Norge, de baltiska länderna, Polen, Tjeckien och Slovakien, vilka helt eller delvis nu stänger sina gränser. 

I övriga världen sker samma sak i länder som Indien, Nya Zeeland och Saudiarabien, rapporterar SvD.

Danmark får ris och ros för stängda gränser

Trots att danska hälsomyndigheter inte rekommenderar det, beslutade statsministern Mette Frederiksen att under lördagen ändå stänga de danska gränserna. Men beslutet har fått inhemsk kritik.

“Insatserna mot coronaviruset kan definiera dansk ekonomi och politik många år framöver. Och förr eller senare måste politiker besvara den omöjliga frågan: Hur mycket är vi villiga att betala för att rädda människoliv?”, skriver Jacob Nielsen, chefredaktör för danska Altinget.

Enligt Nielsen kan beslutet i bakgrunden vara styrt av påtryckningar från främlingsfientliga Danskt folkeparti, som vill stänga Danmarks gränser mot utlänningar.

Det danska beskedet väcker motstridiga känslor i Sverige. Med anledning av danskt agerande skriver DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg att "solidariteten i både EU och Norden har satts på prov, och den ser inte ut att hålla." Samtidigt hyllar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski den danska statsministern och vill att Sverige gör likadant:

“Mette Frederiksen har visat att hon förstår vad som står på spel. Hon har agerat kraftfullt, väl medveten om att det också medför ett pris”, skriver Peter Wolodarski.

Socialstyrelsen tar över inköpsansvar

Landets tre största regioner har lämnat en hemställan till regeringen där de begär att ansvaret för inköp av skyddsutrustning ska läggas på nationell nivå, rapporterar Dagens samhälle.

– Vi tog det här ganska stora steget att skriva till regeringen därför att tjänstemän i våra regioner suttit i samtal med myndigheter och vi upplever att det har gått för långsamt och man har inte tagit tag i det tillräckligt resolut, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.

Socialstyrelsen ska nu få ett uppdrag att ta över hela ansvaret för inköp och distribution av skyddsutrustning och andra medicinska produkter.

Inget påskfirande i Vatikanen

På grund av coronapandemin kommer Vatikanen i år att genomföra sitt traditionsenliga påskfirande utan publik, rapporterar Sveriges radio. De som vill kommer dock att kunna följa påskveckans ceremonier som kommer att streamas över internet.  

Forrige artikel Danska hälsomyndigheten: Ett politiskt beslut att stänga gränsen Danska hälsomyndigheten: Ett politiskt beslut att stänga gränsen Næste artikel Överblick: 300 miljarder i nytt krispaket och leveranser till sjukhus uteblir Överblick: 300 miljarder i nytt krispaket och leveranser till sjukhus uteblir
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.