Överblick: Alla partidistrikt nominerar Andersson och stor explosion i Göteborg

Margot Wallström (S) leder grupp för kvinnornas situation i Afghanistan. Alla 26 partidistrikt nominerar finansminister Magdalena Andersson (S) till partiordförande. Jätteexplosion i Göteborg. Nya filmer visar Estonias skador tydligare.

Endast 15 företag står för en fjärdedel av Sveriges totala utsläpp. Det visar Naturvårdsverkets siffror som SVT har sammanställt.

Toppar listan gör SSAB, Cementa, Preem, LKAB och ST1.

Många av företagen har minskat sina koldioxidutsläpp mycket lite. SSAB har bara minskat med tre procent de senaste sex åren. År 2013 hade LKAB som mål att minska utsläppen med 35 procent till 2020, men i stället blev det endast 7,5 procent.

För att klara klimatmålen menar Naturvårdsverket att vi måste minska utsläppen med minst 7–8 procent per år.

26 av 26 distrikt nominerar Andersson

Alla 26 partidistrikt nominerar finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare inför kongressen i november. Blekinge och Gotland var sist ut och meddelade sina nomineringar i gårkväll. Det rapporterar bland andra TT.

Magdalena Andersson har än så länge duckat på frågor om partiledarrollen. Inte heller Elvy Söderström, ordförande för Socialdemokraternas valberedning, vill kommentera.

Wallström leder grupp för Afghanistans kvinnor

Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström leder gruppen Forum för Afghanistans kvinnor, tillsammans med Jessica Neuwirth från Roosevelt House program för mänskliga rättigheter.

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att inte kvinnors och flickors rättigheter ska gå bakåt nu när talibanerna har tagit makten, säger Margot Wallström till Dagens Nyheter.

Wallström samlade ett trettiotal kvinnor för ett digitalt möte i förra veckan. Runt hälften av deltagarna var kvinnor från Afghanistan. Med var också bland andra Irlands tidigare president Mary Robinson, fredspristagaren Leymah Gbowee från Liberia och den amerikanska skådespelaren och kvinnorättsaktivisten Jennifer Lawrence.

Stor explosion i Göteborg

Tidigt under tisdagsmorgonen skedde en stor explosion i ett flerfamiljshus i stadsdelen Annedal i Göteborg. Över 20 personer har förts till sjukhus. Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset är minst sex personer allvarligt skadade, enligt bland andra SVT.

Polisen och räddningstjänsten utesluter att explosionen ska ha skett av naturliga orsaker, exempelvis gasläcka.

Nytt material från Estonia

Nya filmer på vraket Estonia ger en bättre bild av passagerarfärjans skada. Materialet, som filmades i somras, är fortfarande under sekretess men är publicerade av Sveriges Radios Ekot.

– Det är fråga om stor deformation. Man ser att det är stora skador. Överraskande mycket trasor i förhållande med vad jag hade väntat mig, säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers, till Ekot.

Hålet avslöjades förra året i Discoverys dokumentär ”Estonia – Fyndet som ändrar allt”.

Forrige artikel Överblick: Ny regering lär dröja i Tyskland och oro för ovaccinerade Överblick: Ny regering lär dröja i Tyskland och oro för ovaccinerade Næste artikel Interaktiv kampanj ska lyfta aborträttsfrågan Interaktiv kampanj ska lyfta aborträttsfrågan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.