Interaktiv kampanj ska lyfta aborträttsfrågan

I dag tisdag är det internationella aborträttsdagen och organisationerna RFSU och Kvinna till kvinna genomför en digital kampanj. ”Rätten till sin egen kropp är en grundläggande mänsklig rättighet” säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till kvinna, till Altinget.

Den 28 september är det internationella aborträttsdagen. Då arrangerar organisationerna RFSU och Kvinna till kvinna den digitala kampanjen Stå upp för aborträtten.

I Sverige kom den första abortlagen 1938. Dagens abortlag som tillåter kvinnor att göra abort innan vecka arton – utan medicinska eller andra specifika skäl – stiftades redan 1974.

Enligt RFSU är det i dagsläget lagligt att göra abort i fler länder än någonsin tidigare. Men samtidigt pågår ett koordinerat abortmotstånd på flera håll i världen, med Texas som ett färskt exempel, och med flera amerikanska delstater som följer efter.

Grundläggande mänsklig rättighet

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på Kvinna till kvinna, menar att rätten till sin egen kropp, och att själv få bestämma om eller när man vill bli förälder, är en grundläggande mänsklig rättighet.

– Vi vill genom vår digitala kampanj visa solidaritet med kvinnor och flickor över hela världen, eftersom rätten till abort i många länder är hotad eller icke existerande, säger hon till Altinget.

Kvinna till kvinna arbetar i konfliktdrabbade områden bland andra mellanöstern, Balkan och vissa afrikanska länder.

– Det behövs även spridas kunskap om hur viktig och avgörande aborten är för kvinnors rätt och möjlighet att ta plats i samhället, säger hon.

SD förra valrörelsen

Att det finns ett starkt abortmotstånd i exempelvis Texas och Polen är allvarligt, påpekar Tötterman Andorff. Likaså att det finns ett tydligt samband mellan traditionalistiska och konservativa länder och att kvinnors rättigheter är begränsade.

Hon menar att ett land som kallar sig demokratiskt måste ställa sig bakom rätten till fri abort, annars är det ingen demokrati.

– Just nu finns det inte något direkt hot mot aborträtten i Sverige. Men förra valrörelsen hade Sverigedemokraterna med förslag på att sänka antalet veckor för att få göra abort, påminner Petra Tötterman Andorff.

Forrige artikel Överblick: Alla partidistrikt nominerar Andersson och stor explosion i Göteborg Överblick: Alla partidistrikt nominerar Andersson och stor explosion i Göteborg Næste artikel Sabuni vill vårdsatsa på mobila team i glesbygden Sabuni vill vårdsatsa på mobila team i glesbygden
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.