Sabuni vill vårdsatsa på mobila team i glesbygden

Liberalerna vill införa mobila team i glesbygden som kan åka hem till patienter för planerad vård. De vill också underlätta entreprenörskap där yrkesprofessionella ska kunna starta egen vårdverksamhet lokalt i glesbygden. Mer vård i glesbygden måste inte kosta mer, säger Nyamko Sabuni till Altinget.

Under måndagen presenterade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson, nya sjukvårdspolitiska förslag för ”en närmare hälso- och sjukvård i hela landet.”

– Vi vill föra vården närmare människorna. Den svenska vården är i världsklass när man väl får den, men vi ser också att köerna blir längre och människor måste åka längre för att komma till vården. Det skapar onödigt lidande, säger partiledare Nyamko Sabuni till Altinget.

– Vi inser att vi inte kan ha fullskaliga vårdcentraler eller sjukhus överallt. Men däremot finns andra åtgärder att vidta.

Mobila team och småföretagande

Partiet föreslår möjligheter för mobila team att åka hem till patienter och ge vård. De vill också reformera förutsättningarna för småskaliga vårdgivare samt införa mer specialistvård på små orter.

Att öppna upp för en småskalig vård genom en ny vårdvalsform tror partiet skulle underlätta entreprenörskap för ”legitimerad personal som vill driva personligt utformad vård” och samtidigt öka tillgången till vård.

– Vi måste se till att ta hand om drivkraften i alla de kunniga sjukvårdsmänniskorna och lämna över mer av kontrollen och makten till patienterna och de mindre aktörerna, säger Lina Nordquist, till Altinget.

Finns det inte en risk att vården i glesbygden blir mer ineffektiv om mobila team ska åka runt långa, långa sträckor?

– Med mobila team menar vi planerad eller icke akut vård. Är det akut vård ska människor åka till sjukhuset.

– Men vi tror att det skulle vara mycket positivt för människor som behöver vård att veta att det ett antal gånger i månaden kommer ett mobilt team, säger Nyamko Sabuni.

Hon menar att en annan aspekt är att yrkesprofessionella lokalt ska kunna öppna egen verksamhet där de bor.

– Det kan ge mer vård lokalt i glesbygden utan att nödvändigtvis kosta mer.

Forrige artikel Interaktiv kampanj ska lyfta aborträttsfrågan Interaktiv kampanj ska lyfta aborträttsfrågan Næste artikel (S)amtliga distrikt för Andersson (S)amtliga distrikt för Andersson
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.