Överblick: Andersson sitter ned med Dadgostar och start för KD:s riksting 

I dag drar Kristdemokraternas riksting igång. Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) enas om att börja förhandla. Lärare blir Sveriges största akademiska yrkesgrupp. Regeringen ser över Polismyndighetens arbete. 

Magdalena Andersson (S) möter vänsterledaren Nooshi Dadgostar för samtal under fredagen, rapporterar TT

I går fick Andersson (S) i uppdrag av talmannen Andreas Norlén att sondera för en ny regering. Nu försöker S-ledaren säkra Vänsterpartiets stöd för att kunna väljas till statsminister. 

– Vi är nu överens om att vi inleder förhandlingar, säger Dadgostar till Aftonbladet, efter samtalet med Andersson. 

KD:s riksting

I dag inleds Kristdemokraternas riksting. Partiet samlas i Norrköping över helgen. En av de tyngsta frågorna som ska avhandlas rör sjukvården, där partiet vill lägga ned de 21 regionerna och förstatliga vården. Något som de kristdemokratiska regionråden var positiva till när Altinget pratade med dem i juni. 

– För mig handlar det om vad som är bäst för medborgarna och inte vad som är bäst för mig som politiker. Att helhjärtat ställa upp för medborgarna kan leda till att jag i slutändan inte behövs, sa Per Einarsson regionråd i Skåne, till Altinget, och fick medhåll från flera partikollegor. 

”Jag har inget problem med att man vill avskaffa mig. Jag har inte mitt uppdrag för egen skull.”, menade Benny Strandberg, regionråd i Halland. 

Lärare Sveriges största akademiska yrkesgrupp

Lärarförbundet beviljas inträde i Sacofederationen. Det beslutades på Sacos kongress som hölls den 10-11 november. Beslutet innebär att lärarna blir Sveriges största akademiska yrkesgrupp, skriver Skolvärlden. Saco växer till närmare en miljon medlemmar, där lärarna är flest och utgör cirka 300 000 av dessa. 

Omorganiseringen är första steget mot ett samlat fackförbund som ska gå under namnet ”Sveriges lärare” – om det godkänns av Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds medlemmar. 

– Akademiker inom skolan behöver starka fackliga företrädare. Därför är det mycket positivt att de nu samlas i Saco, säger Göran Arrius, ordförande för Saco, i ett pressmeddelande

Polismyndighetens arbete ska följas upp

Regeringen svarar på Riksrevisionens granskning av Polismyndighetens effektivitet i arbetet med information till brottsutsatta.

Granskningen visade på flera brister i verksamheten, som till stor del handlar om att Polis­myndig­heten har gett olika katego­rier av med­arbe­tare informa­tions­upp­gifter som inte är anpassade till dem som ska utföra upp­gifterna och som inte matchas av bra stöd. Vilket Riksrevisionen menar innebär en risk för att brotts­utsatta inte får all den infor­mation de har rätt till.

Polismyndigheten har börjat bearbeta bristerna. Regeringen kommer också följa upp arbetet.

Forrige artikel Omfattande besvikelse i civilsamhället under ”öppnaste” klimatförhandlingen Omfattande besvikelse i civilsamhället under ”öppnaste” klimatförhandlingen Næste artikel Hallå där Sara Damber – ”Godhet har blivit big business” Hallå där Sara Damber – ”Godhet har blivit big business”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.