Hallå där Sara Damber – ”Godhet har blivit big business”

Den ideella sektorn har kommersialiserats och gränsen mellan näringsliv och idéburen verksamhet är flytande på många håll. Och vilken roll ska den idéburna verksamheten ha i ett demokratiskt samhälle? Det undrar Friends-grundaren och entreprenören Sara Damber som skrivit boken En handelsresande i godhet.

Varför har du skrivit den här boken?

– Jag skrev boken efter ett år som skolchef med förvaltningsansvar i Båstad kommun. Kommunen hade ett minoritetsstyre med ett litet parti som bland annat hade avhoppade Sverigedemokrater.

Under året i Båstad upplevde Sara Damber att oppositionen hade tystnat och att flera politiker spred rädsla i förvaltningen.

– Jag blev chockad och ville berätta om hur det kan vara ute i landet. Det fattas många viktiga beslut som påverkar människors liv på kommunal nivå. Saknas det lokal media, tydligt ledarskap och inblick så kan demokratin vara i fara.

Varför heter boken En handelsresande i godhet?

– Det är förstås med ett stort mått av ironi. Jag har under tjugofem år arbetat med barns rättigheter på myndigheter, regeringskansliet och i den ideella sektorn. Sammantaget brukar jag kalla det för godhetsbranschen. Inte minst i ideell sektor axlar vi ambitionen att vara goda och göra gott, så jag tyckte det var lite kul.

– Godhet är ett svårt begrepp, vem är god och vem är inte god? Men i takt med att den ideella sektorn och samhället har förändrats har godhet blivit big business, på gott och ont.

Är din tes att folkrörelsen har kommersialiserats?

– Jag skriver en hel del om näringslivet i boken, eftersom jag jobbat nära och i det. Civilsamhällets roll till näringslivet är intressant. Jag kan tycka att många organisationer säljer ut sin verksamhet för billigt och att näringslivet ofta söker en syftesdriven marknadskampanj snarare än att verkligen vilja göra reell skillnad.

– Om de stora ideella organisationerna någon gång har haft monopol på godhet och samhällsengagemang så är det definitivt inte så längre. De utmanas inte längre bara av nya typer av organisationer i ”sektorn” utan konkurrerar med influencers, hållbarhetskonsulter och kommersiella varumärken som ska rädda världen. Vilket förstås också är bra att vi är fler som vill vara med och göra skillnad.

Hur hoppas du att boken får för effekt?

– Boken handlar om mod, makt och medmänsklighet vilket jag tycker vi behöver prata mer om. Jag vill inspirera till mer civilkurage.

– Jag hoppas att boken ska uppmuntra till samtal och utmana både sektorn och näringslivet.

Forrige artikel Överblick: Andersson sitter ned med Dadgostar och start för KD:s riksting  Överblick: Andersson sitter ned med Dadgostar och start för KD:s riksting  Næste artikel Överblick: KD vill straffa pedofiler hårdare och myndighet vill byta namn Överblick: KD vill straffa pedofiler hårdare och myndighet vill byta namn
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.